Putin zasahuje! Ministri zahraničných veci Azerbajdžanu a Arménska sú na ceste do Moskvy
09 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že diplomati Arménska a Azerbajdžanu boli pozvaní na piatkové mierové rozhovory v Moskve, aby bolo možné v spornom Náhornom Karabachu uzavrieť „humanitárne“ prímerie, píše rt.com


Putin vyzval všetky strany konfliktu v Náhornom Karabachu, aby "z humanitárnych dôvodov" ukončili vojnový stav a aby prišlo k výmene väzňov a tiel zabitých. Ruský prezident označil prebiehajúci vojenský konflikt v regióne za „tragédiu“. Ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu sú dnes pozvaní na „konzultáciu“ s cieľom podporiť prímerie. Sprostredkovateľom tohto stretnutia bude minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Pozvanie prišlo po tom, čo Putin uskutočnil niekoľko telefonátov s arménskym premiérom Nikolom Pashinyanom a azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

Rusko sa okrem pokusu o posadenie bojujúcich strán za rokovací stôl, podieľa aj na mediácii a ukončení arménsko-azerbajdžanského konfliktu v rámci Minskej skupiny OBSE. Včera v Ženeve zasadala táto skupina, ktorá ako spolupredsedov uvádza Rusko, USA a Francúzsko. Podľa francúzskeho ministra Európy a zahraničných vecí Jeana-Yvesa Le Driana by Moskva mala hostiť nasledujúce stretnutie 12. októbra.

Desiatky rokov starý spor o Náhorný Karabach - enklávou osídlenou Arménmi  vo vnútri krajiny, ktorá je medzinárodne uznávaná ako Azerbajdžan - znovu vzplanul 27. septembra. Azerbajdžan a Arménsko sa navzájom označujú za iniciátorov konfliktu a ťažkých bojov. Na oboch stranách umierajú nie len vojaci, ale aj civilné osoby.

Azerbajdžan oslavuje čiastočný ústup síl v Náhornom Karabachu, zatiaľ čo Arménsko tvrdí, že išlo o „trik“
Dve bojujúce strany oslavujú svoje vlastné úspechy, zatiaľ čo Azerbajdžan je nadšení zo zajatia troch dedín, tak Arménsko oslavuje údajnú elimináciu 200 nepriateľských jednotiek, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Marek Molnár