Azerbajdžan oslavuje čiastočný ústup síl v Náhornom Karabachu, zatiaľ čo Arménsko tvrdí, že išlo o „trik“
06 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Dve bojujúce strany oslavujú svoje vlastné úspechy, zatiaľ čo Azerbajdžan je nadšení zo zajatia troch dedín, tak Arménsko oslavuje údajnú elimináciu 200 nepriateľských jednotiek, informuje portál RT.


Arménske ministerstvo obrany uviedlo, že sily Náhorného Karabachu v pondelok úspešne zaviedli „taktický trik“, ktorý im umožnil spôsobiť značné straty v azerbajdžanskej armáde.

Podľa ministerstva bojovníci napodobili ústup zo svojich bojových pozícií v jednej z kľúčových oblastí kontaktnej línie. A keď sa azerbajdžanskí vojaci prisťahovali, aby obsadili pôdu, o ktorej si mysleli, že je opustená, vošli priamo do pasce.

Arménsko viedlo delostreleckú paľbu, pričom Azerbajdžan stratil asi 200 vojakov.



Azerbajdžanské ministerstvo obrany, ktoré predtým oznámilo na Twitteri ústup nepriateľa, nekomentovalo žiadne straty svojich príslušníkov.



Takmer súčasne s arménskym oznámením prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev napísal na Twitteri, že armáda jeho krajiny „oslobodila“ tri dediny v Náhornom Karabachu a získala kontrolu nad niekoľkými strategickými oblasťami v regióne. Alijev označil kampaň v Náhornom Karabachu za „úspešnú“ pre Baku.



Boje v Náhornom Karabachu - prevažne Arménmi obývaný región, ktorý sa podľa medzinárodného práva považuje za súčasť Azerbajdžanu, a ktorý tiež vyhlásil nezávislosť a zostáva pod kontrolou Jerevanu aj po prímerí v roku 1994 - vypukli pred týždňom.

“Nová zmluva Start nebude”, tvrdí Sergej Lavrov a poukazuje na USA
Nový START nebude kvôli jednostranným postojom USA, tvrdí predstaviteľ ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Ivan Brožík