Potrebujeme zintenzívniť našu hru proti Číne na západnom Balkáne, tvrdí vysoký úradník EÚ  
09 | 10 | 2020 I Diana Zaťková


Jonathan Hatwell, šéf čínskej divízie diplomatickej zložky EÚ vyhlásil, že "prehrávame našu hru" s Čínou na západnom Balkáne. Ten sa čoraz viac považuje za bojisko systémového súperenia EÚ s Pekingom, informuje portál SCMP.



Posledná finančná podpora Bruselu je zameraná čiastočne na boj proti rastúcim čínskym investíciám do infraštruktúry v regióne, ktoré sú podľa Bruselu menej ako transparentné a kontraproduktívne pre cieľ týchto krajín splniť normy skôr, ako v budúcnosti vstúpia do EÚ. "Musíme vylepšiť našu hru, pokiaľ ide o tieto krajiny," uviedol Jonathan Hatwell pre Európske služby pre vonkajšiu činnosť na webinári, ktorý v stredu usporiadal holandský think tank Clingendael Institute. "V poslednej dobe Čína začala dominovať v investíciách do infraštruktúry," uviedol.


Podľa nového plánu pre región, ktorý bol ohlásený v utorok, môže EÚ v nasledujúcom desaťročí tiež poskytnúť záruky až do výšky 20 miliárd EUR, aby pomohla znížiť náklady na financovanie verejných aj súkromných investícií a znížiť riziko pre investorov, keďže Čína sa môže pochváliť svojimi bankovými pôžičkami dostupnými pre krajiny západného Balkánu. "To, čo vyvoláva potenciálne obavy v regióne, je súhra medzi podstatnými a nie vždy transparentnými čínskymi investíciami a momentálne relatívne slabým inštitucionálnym rámcom na západnom Balkáne," uviedol Hatwell.


Násilná „asimilácia“ v čínskom štýle (Lawrence A. Franklin)
Komentár Lawrencea A. Franklina (Gatestone Institute) Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Diana Zaťková










Obavy EÚ sa podľa neho sústredili na sociálno-ekonomickú a finančnú udržateľnosť, environmentálne normy a otázku zadĺženia a potenciálneho prevodu strategických aktív. „Existuje spoločný záujem na podpore hospodárskeho rozvoja na západnom Balkáne,“ uviedol. "Ak dokážeme dosiahnuť tento cieľ v angažovanosti Číny a bude to urobené spôsobom, ktorý nebude podkopávať štandardy, ktoré sa snažíme presadzovať ... potom existuje veľa priestoru pre konvergovanie záujmov."




Šesť krajín západného Balkánu - Albánsko, Bosna a Hercegovina, Severné Macedónsko, Kosovo, Čierna Hora a Srbsko - sú neustále v centre pozornosti vzhľadom na ich potenciál byť budúcimi kandidátmi na vstup do 27-členného bloku.


Interakcia Číny s určitými krajinami zaujala a znepokojila EÚ. Najmä s dvomi krajinami, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou začnú rokovania o vstupe do EÚ - Severnému Macedónska a Srbska.






Po tom, čo sa predseda vlády Severného Macedónska Zoran Zaev poďakoval svojmu čínskemu náprotivku Li Keqiangovi za pomoc pri modernizácii jeho krajiny v roku 2018 vrátane investícií Číny do výstavby diaľnic, nemecká kancelárka Angela Merkelová motívy Pekingu spochybnila.


Čína obviňuje Indiu z diskriminácie obchodu. Dillí odporúča Pekingu uvažovať o vlastnej transparentnosti
Čínske úrady obvinili Indiu z diskriminačných a reštriktívnych obchodných opatrení, poukazujúc na zákaz čínskych aplikácií a obmedzenie priamych zahraničných investícií, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár



„Nemám výhrady proti tomu, že Čína chce obchodovať ... a investovať,“ uviedla na spoločnej tlačovej konferencii so Zaevom v roku 2018. „Otázka znie - sú ekonomické vzťahy spojené s politickými otázkami?“




Srbský prezident Aleksandar Vučič zašiel ešte ďalej, nedávno sa v tieni pandémie pokúsil o nadviazanie osobných kontaktov s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.




"Čínski odborníci sú prvými, ktorí vírus porazili." Odteraz urobíme všetko, čo povedia,“ uviedol Vučič v apríli, keď štátna televízia vysielala prílet lietadla, ktoré viezlo lekárov a vybavenie z Číny. Čínsky vodca je podľa neho nielen „priateľom srbského ľudu“, ale aj „bratom tejto krajiny“.





Hatwell zdôraznil, že blok bude musieť posilniť komunikáciu s oblasťou západného Balkánu.„Musíme zdokonaliť našu taktiku v oblasti komunikácie, pretože v regióne existuje toto mylné a mierne bizarné až frustrujúce vnímanie. Nedávno sme to videli v súvislosti s podporou boja proti pandémii. EÚ v týchto krajinách robí veľmi málo a Čína robí veľa," uzavrel Hatwell.


Európa musí ísť nad rámec vedy, aby prežila krízu Covid-19, tvrdí WHO
Orgány mnohých štátov vyzývajú na vypracovanie politík na riešenie „vírusového vyčerpania“, keďže Fínsko, Poľsko a Rusko sa pripájajú k národom s rýchlo rastúcim množstvom prípadov, píše theguardian.com Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Mário Martinka