Spojené kráľovstvo odmietne azyl migrantom, ktorí vstupujú do krajiny „nelegálnymi cestami“
08 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Spojené kráľovstvo vráti späť migrantov, ktorí platia za prechod do krajiny alebo sa považujú za nespôsobilých na získanie štatútu azylu, oznámila ministerka vnútra Priti Patelová v rámci iniciatívy zameranej na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, informuje portál RT.


V rozhovore pre portál Sunday Times Patelová odhalila, že vláda čoskoro zavedie dvojúrovňový systém, v ktorom je migrantom odoprený vstup, ak si prenajmú zločinecké organizácie, ktoré ich prepašujú na britské brehy, alebo ak sa bude považovať za neoprávnené kvalifikovať sa ako žiadateľ o azyl.

Patelová označila azylový systém krajiny za „neuveriteľný“ a argumentoval tým, že tí, ktorí obchodníkom platia za prevoz do Veľkej Británie, robia službu skutočným utečencom. Povedala, že „nie je správne“, že so žiadateľmi o azyl sa vo Veľkej Británii zaobchádza rovnako, bez ohľadu na to, ako do krajiny vstúpia.

Nový „zákon o spravodlivých hraniciach“, ktorého zavedenie sa plánuje na budúci rok, vytvorí legálne cesty vstupu pre tých, ktorí majú skutočné žiadosti o azyl. Každý, kto bude pristihnutý pri nelegálnom vstupe do krajiny, bude vrátený, hoci vláda zváži okolnosti každého jednotlivého prípadu. Vláda Spojeného kráľovstva tiež dúfa, že zabráni procesu „nekonečných odvolaní“, ak bude niekoho žiadosť o azyl zamietnutá. Budú sa tiež budovať nové zariadenia na umiestňovanie a spracovanie migrantov.

Obchodné centrá v Česku budú vypínať wi-fi, aby vyhnali nenakupujúcich a mládež
Obmedzíme vám wi-fi, odkázali obchodné centrá záškolákom. Strážna služba ich má z objektov vyhadzovať. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Toto oznámenie prichádza necelý týždeň po tom, čo sa Patelová ocitla v ťažkej siutácii po tom, čo údajne zvážila „možnosť“ vybudovania centra na spracovanie azylu na ostrove Ascension ako súčasť tvrdšieho prístupu k nelegálnemu prisťahovalectvu. Vzdialený juhoatlantický ostrov sa nachádza 6 400 km od Veľkej Británie. Počas rozhovorov pre Sunday Times odmietla odmietnuť, že jej ministerstvo zmarilo myšlienku ubytovania žiadateľov o azyl v zámorí.

V posledných mesiacoch došlo vo Veľkej Británii k prílivu malých plavidiel nelegálne prechádzajúcich cez Lamanšský prieliv.

Patelová v auguste poznamenala, že počet člnov prepravujúcich nelegálnych migrantov do krajiny sa stal „otrasným“ a prisľúbila, že bude prechod cez Lamanšský prieliv „neživotaschopný“.

62% Rusov by po skončení Putinovej vlády hlasovalo pre ženskú prezidentskú kandidátku
Mohlo by mať Rusko prvú prezidentku skôr ako USA? Podľa najnovšieho prieskumu sú takmer dve tretiny Rusov pripravené hlasovať pre ženskú vodkyňu, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár