Sagan finišoval v Matere na 8. mieste, v závere stratil rýchlosť. Druhý triumf Francúza Démara
08 | 10 | 2020 I SITA

Francúz Arnaud Démare si pripísal už druhé etapové víťazstvo na tohtoročných pretekoch Giro d'Italia. Pretekár tímu Groupama-FDJ v 6. etape suverénne o niekoľko dĺžok bicykla zdolal Austrálčana Michaela Matthewsa (Sunweb) a Taliana Fabia Fellineho (Astana). Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) skončil až ôsmy a prišiel o cyklámenový dres lídra bodovacej súťaže. Vzal mu ho práve Démare, ktorý sa dostal pred neho o 39 bodov.


Sagan bol jedným z favoritov na víťazstvo v hromadnom špurte etapy, ktorá viedla z Castrovilliari do Matery a mala dĺžku 188 km. Po dvoch druhých miestach útočil na víťazstvo v etape aj do tretice, ale pri výjazde zo záverečnej zákruty zrejme po kontakte s niektorým zo súperov stratil rýchlosť a v samom závere vpredu chýbal. Stále teda platí, že Sagan má na konte spolu 16 víťazných etáp na pretekoch Grand Tour, ale ani jedno na Giro d'Italia, kde je tento rok nováčik.

V celkovej klasifikácii zostalo všetko po starom. Na čele zostal Portugalčan Joao Almeida z tímu Deceuninck - Quick Step s náskokom 43 sekúnd pred Španielom Pellom Bilbaom (Bahrain-McLaren) a 48 sekúnd pred Holanďanom Wilcom Keldermanom (Sunweb). "Prvé etapové víťazstvo ma upokojilo a dnes som to mal v závere o niečo ľahšie. Moji tímoví kolegovia ma doviedli v závere do výbornej pozície a keďže som mal dobré nohy, zvládol som to," uviedol Arnaud Démare v prvom televíznom interview.

Matera, turistický skvost so starobylým komplexom jaskýň patriaci do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, predtým naposledy hostila cieľ etapy na Giro d'Italia v roku 2013 a vtedy tam zvíťazil odolný Nemec John Degenkolb. Zvlnený profil a najmä jediné kategorizované stúpanie Galleria Millotta 26 km pred cieľom (III. kat., dĺžka 4,7 km, priemer 6,9 percenta) malo pomôcť k selekcii šprintérov, ale nestalo sa tak. Etapu síce ovplyvnil protivietor aj únik štvorčlennej skupiny jazdcov, ale jej posledný člen Austrálčan James Whelan (EF Pro Cycling) bol dostihnutý 15 km pred cieľom.

Udialo sa to najmä zásluhou tímu Bora-Hansgrohe, ktorého cyklisti udávali tempo na čele pelotónu. V posledných desiatich kilometroch sa jednotlivé šprintérske tímy pripravovali na hromadný dojazd a hľadali čo najlepšie pozície pre svojich lídrov. Tri kilometre pred cieľom prišiel na rad kilometrový kopec s miestami až 10-percentným sklonom.

Pelotón bol už poriadne natiahnutý, keď sa vpredu objavili jazdci Bora-Hansgrohe na čele s Rafalom Majkom, ktorí pracovali pre Petra Sagana. Dva kilometre pred cieľom nasledovať krátky zjazd a potom prišlo ešte stúpanie do miernejšieho kopca. Ako prvý zaútočil taliansky vrchár Vincenzo Nibali, ale po pár metroch svoj pokus vzdal.

Sagan sa príkladne posúval dopredu a ešte pred nájazdom do poslednej zákruty bol na treťom mieste, ale potom náhle stratil rýchlosť a "zatvorený" v klbku cyklistov napokon skončil až ôsmy. Záverečných 200 m výborne zvládol Arnaud Démare, ktorý zvíťazil suverénne a pripísal si už 12. triumf v aktuálnej pandémiou koronavírusu poznačenej sezóne.