Peter Tóth prehovoril prvý krát od oslobodzujúceho rozsudku Kočnera a Zsuzsovej
07 | 10 | 2020 I Petra Demková

Senát Ruženy Sabovej podľa Petra Tótha prepadol z logiky, k vyhodnocovaniu dôkazov pristupoval povrchne a uvažoval nekonzistentne. O detailoch bude verejnosť informovať prostredníctvom svojej knihy, ktorá bude onedlho v predaji.


„Dlho som nechcel reagovať na rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Doteraz som mlčal preto, lebo mediálny lynč rozpútaný proti senátu Ruženy Sabovej som považoval za tragické zlyhanie úcty k právnemu štátu a jeho inštitúciám“, píše v úvode svojho článku Peter Tóth.

Bývalý agent SIS je presvedčený, že senát pristupoval k výpovediam a dôkazom povrchne. „Senát Ruženy Sabovej na moju adresu uviedol, že som k obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej pristupoval s predsudkami. Neviem, ako detailne a poctivo skúmali trestný spis v iných ohľadoch, no pokiaľ ide o môj vzťah k obžalovaným, kĺzali sa po povrchu, a to sa usilujem vyjadrovať veľmi mierne“, upozorňuje P. Tóth.

Tóthovi sa nepáči ani to, že súd polemizoval nad tým, či by sa fotografie, ktoré, ako sám tvrdí, vyrábal pre Mariána Kočnera, nemohli dostať aj do iných rúk ako len rúk zadávateľa. Nepáči sa mu, že súd povedal A ale nerozviedol B, teda, komu by mal fotografie odovzdať, prečo by to mal robiť a za akých okolností by k tomu malo dôjsť.

Kracina, ktorý mal zháňať ostreľovačov na zabitie prokurátora Žilinku, ostáva vo väzbe
Senát Najvyššieho súdu zamietol Dušanovi Kracinovi sťažnosť proti väzbe, do ktorej ho poslal sudca Špecializovaného trestného súdu. Je obvinený z prípravy vrážd prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Tóth nesúhlasí ani s vyjadrením súdu, že je kajúcnikom, ktorý porušoval svojím papparazovaním ľudské práva novinárov. Peter Tóth argumentuje, že potom sú z rovnakého vinní aj všetci ostatní novinári, každý deň. Tóth nerozumie, z čoho sa mal vlastne kajať a hovorí: „Prišiel som na políciu dobrovoľne, ba dokonca iniciatívne. Oznámil som vyšetrovateľovi veci, o ktorých dovtedy ani len netušil, a dal som ich do logických súvislostí s mojimi predchádzajúcimi poznatkami. Nie naopak. Teda neprišla si po mňa polícia, nepovedali mi, že som obvinený z takého alebo onakého skutku a potom som sa roztriasol a začal sa pred zákonom kajať.“

Bývalý novinár nezabudol na začiatku, aj na konci svojho článku zdôrazniť, že o vražde novinára a jeho priateľky píše knihu, ktorá bude v predaji pred Vianocami.

Peter Tóth sa v minulosti zviditeľnil už mnohokrát. Prvýkrát na seba strhol pozornosť ako mladý novinár pri rozhovore s bývalým premiérom, Vladimírom Mečiarom, ktorého vyprovokoval k prudkej reakcii. V roku 1998, za vlády M. Dzurindu sa stal príslušníkom SIS. V roku 2003 bol obvinený zo spravodajskej hry v kauze odpočúvania denníka SME. Po dlhšej odmlke sa Peter Tóth opäť začal objavovať na verejnosti a bolo zrejmé, že má blízko k Mariánovi Kočnerovi. V roku 2018 sa prišiel prihlásiť na políciu ako svedok v kauze vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka.


(AKTUALIZOVANÉ): NAKA zasahuje na MsÚ vo Vysokých Tatrách
Ozbrojení príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dnes vtrhli na Mestský úrad v Starom Smokovci. Úrad je zamknutý, zamestnanci nesmú opustiť budovu, ktorú dookola strážia ozbrojenci. Časť policajtov obsadila aj mestský ôpodnik... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič