Lode, pracujúce na kladení potrubia Nord Stream 2, potichu opúšťajú svoje pozície
07 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Stavba sa utlmuje, špeciálne plavidlá smerujú do svojich domovských prístavov.


Nord Stream 2 sa vzďaľuje práve tak, ako stavebné lode z prístavov blízko jeho trasy. Ruský “pokladač potrubia Akademik Czerski“ po niekoľkých mesiacoch v nemeckom prístave Mukran - logistickej základni stavby Nord Stream 2 - smeruje do Kaliningradu, uvádza Marine Traffic, portál sledujúci pohyby lodí. Príchod do Kaliningradu je naplánovaný na 7. októbra, informuje portál energia.rp.pl.

Pred týždňom opustilo prístav Rujana iné plavidlo, ktoré bolo schopné položiť posledných 160 km potrubia v blízkosti Dánska. Spoločnosť MRTS, najväčší ruský špecialista na práce na mori a nájomca plavidiel, sa predtým rozhodla, že na pokládke plynovodu sa už nebude podieľať.

Minulý týždeň Dánska energetická agentúra (DEA) udelila spoločnosti Nord Stream 2 AG povolenie na prevádzkovanie plynovodu Nord Stream 2 na kontinentálnom šelfe krajiny. Dánska epizóda však stále nie je dokončená. Odchod oboch lodí môže znamenať, že sa Gazprom rozhodol stavbu zazimovať a s prácami pokračovať až budúcu jar.

Švajčiarska spoločnosť Allseas odstúpila z práce na Nord Stream 2 už v roku 2019.

Osud Nord Stream 2 sa stáva indikátorom vzťahov EÚ a USA (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Global affairs) Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová


Plynovod, ktorý mal byť hotový na prelome rokov 2019 a 2020, teda môže mať oneskorenie minimálne 1,5 roka. Ak bude vôbec niekedy dokončený. USA uvalili na projekt sankcie v decembri 2019 a požadovali, aby spoločnosti zapojené do inštalácie okamžite zastavili výstavbu. Švajčiarsky Allseas, hlavný dodávateľ ropovodu, takmer okamžite stiahol svoje lode z Baltského mora.

Teraz USA oznamujú rozšírenie sankcií na európske koncerny, banky a poisťovacie spoločnosti zapojené do tohto podniku. Zahraniční poisťovatelia ovplyvnení týmito hrozbami odmietli poistiť akékoľvek lode, zúčastňujúce sa na stavbe plynovodu . A ruské spoločnosti tiež nevypísali žiadne nové výberové konania.

Útok na „Nord Stream 2“ pod vlajkou amerických "molekúl slobody" (Vladimír Michejev)
Komentár Vladimíra Michejeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Iveta Machová