Lekári v Komárne čelili ťažkej skúške. Prvýkrát operovali pacienta s COVID-19
06 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Chirurgovia komárňanskej nemocnice boli postavení pred naozaj ťažkú skúšku. V nedeľu popoludní niekoľko hodín operovali muža pozitívneho na koronavírus.




Operácia sa v takzvanej červenej covid zóne za prísnych epidemiologických opatrení. Podľa portálu Topky.sk išlo o 80-ročného pacienta z Domova sociálnych služieb v Komárne, ktorý utrpel úraz pri bežnom páde. „Napriek informácii, že pacient bol pôvodne otestovaný na toto ochorenie s negatívnym výsledkom, od jeho prijatia do nášho zdravotníckeho zariadenia sme ho vnímali ako rizikového a bol uložený v červenej covid zóne. Vzhľadom na to, že pacient nebol v bezprostrednom ohrození života, definitívne operačné riešenie bolo odložené do výsledku PCR testu. Na základe pozitívneho výsledku sme pripravili tzv. červenú operačnú sálu a za prísnych hygienických opatrení sa operačný zákrok uskutočnil,“ vysvetlil portálu Rudolf Pelikán z komárňanskej nemocnice.

Zdravotníci čoskoro dostanú mimoriadne finančné odmeny
Mimoriadne finančné ohodnotenie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu bude zdravotníkom čoskoro vyplatené v praxi. Na otázku TASR tak reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa jej slov sa aktuálne spravodlivo... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR

Operácia prebehla bez komplikácií



Celý operačný tím zrealizoval nevyhnutnú operáciu, počas ktorej museli všetci použiť jednorazový ochranný oblek, ochranné okuliare, štít, respirátor, dvoje jednorazové rukavice a návleky na topánky. „V kompletnom ochrannom obleku naši kolegovia operovali necelé dve hodiny a museli sa vyrovnať s obmedzeným komfortom,“ priblížil špecifiká operácie Pelikán.

Celkový čas operácie sa predĺžil práve o dôkladnú prípravu operačnej stály, dôsledné oblečenie ochranných osobných pracovných prostriedkov a po skončení operácie o ich odborné vyzlečenie, aby nedošlo ku kontaminácii zdravotníkov. „Pacient s nami veľmi dobre spolupracoval, počas operácie nenastali komplikácie ani čo sa týka jeho úrazu, ani stavu súvisiaceho s koronavírusom,“ dodal Pelikán.

Nedá sa vylúčiť, že ordinovať budú aj lekári s pozitívnym koronatestom, vyhlásil Matovič
Premiér verí, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí. Sme v „katastrofickej situácii po epidemiologickej stránke“ tvrdí... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

O pacientov sa vedia adekvátne postarať

Zdravotnícky personál pracoval pri operácii oblečený v ochranných osobných pracovných prostriedkoch. Zdroj: AGEL SR s.r.o.


Po operácii bol pacient presunutý na pripravenú covidovú jednotku s vlastným monitoringom vitálnych funkcií, vyčlenenú len pre covid pozitívnych pacientov. „Nečakaná operácia ukázala, že máme jasno v tom, ako postupovať. Každý kolega vedel, čo má robiť, respektíve ako riešiť konkrétnu situáciu, ktorú život v podmienkach koronavírusu môže priniesť a hlavne vzájomnú koordináciu celého tímu,“uviedol doktor.

Riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška je rád, že všetko dobre dopadlo. „Napriek tomu, že nie sme koncová nemocnica, ukázali sme, že sme pripravení zvládnuť neodkladné operačné výkony všeobecnej chirurgie aj  úrazovej chirurgie. Vieme sa o našich pacientov adekvátne postarať a zároveň eliminovať riziko prenosu ochorenia Covid-19 na našich zdravotníckych pracovníkov. Zároveň chcem uistiť našich pacientov a klientov, že nastavené hygienicko-epidemiologické procesy v nemocnici, vrátane včasnej identifikácie rizikových pacientov, ich bezpečnej izolácie za poskytovania potrebnej zdravotnej starostlivosti, sú na takej úrovni, že riziko nákazy v našom zariadení je na významne nižšom stupni, ako u bežnej populácie, v bežnom verejnom živote,“ skonštatoval pre Topky.sk riaditeľ komárňanskej nemocnice.

Malého Deanka ničí záhadná choroba. Naši lekári sú zatiaľ voči nej bezradní
Iba 11-mesačný chlapček má dva vývody a kŕče, lenže s jeho diagnózou si nevedia dať rady ani lekári! V nemocnici strávil takmer celý svoj krátky život. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.