Azerbajdžan nepotrebuje sýrskych žoldnierov ani vojenskú pomoc od Turecka
06 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Správy o získaní vojenskej pomoci od Turecka a použití militantov zo Sýrie v konflikte o Náhorný Karabach sú „arménskou propagandou“ a „falošnými správami“, uviedol pre portál RT Hikmet Hadžijev, hlavný poradca prezidenta.


"Existujú väzby strategického partnerstva a existujú tiež bratské vzťahy medzi Tureckom a Azerbajdžanom, ale v tomto konflikte nie je Turecko zapojené ako tretia strana," trval na svojom Hadžijev.

Účasť Ankary v spore Baku s Arménskom o Náhorný Karabach - región obývaný prevažne Arménmi, ktorý podľa medzinárodného práva vyhlásil nezávislosť a ktorý zostáva pod kontrolou Jerevanu od prímeria v roku 1994, považuje za súčasť Azerbajdžanu - má iba „politickú, geopolitickú a morálnu povahu", dodal.

"Azerbajdžan nepotrebuje žiadnu účasť tretích strán. Máme silné ozbrojené sily. Máme dostatok vlastných zdrojov. Azerbajdžan má 10 miliónov obyvateľov a máme tiež dostatočný rezervný potenciál," ďalej poznamenal Hadžijev pre portál RT.

Jeruzalem patrí Turecku! Tvrdí Erdoğan a odvoláva sa na Osmanskú ríšu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan varoval, že Jeruzalem „patrí“ Turecku vracajúc sa do minulosti, keď mala Osmanská ríša po stáročia kontrolu nad mestom. Ale to v roku 1917 skončilo, pripomína portál Breitbart. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Tvrdenia Turecka o podpore Azerbajdžanu počas týždňa intenzívnych bojov v Náhornom Karabachu nie sú ničím iným, ako „lacnou politickou propagandou arménskej strany“, uviedol vysoko postavený poradca azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva.

Hadžijev tiež odmietol tvrdenia, že boli nasadení militanti zo Sýrie, aby sa znovu zapojili do boja na strane Baku, pričom ich označil za „falošné správy“. Bolo by to „nelogické“, pretože azerbajdžanské jednotky poznajú terén oveľa lepšie a sú zvyknuté bojovať v horských oblastiach, vysvetlil.

Vyhlásenie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Jerevan podal žiadosť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) a požadoval prijatie opatrení proti Turecku v súvislosti s jeho „rôznorodou pomocou“ pri útokoch Azerbajdžanu na civilné obyvateľstvo a ďalšie ciele v Arménsku a v spornom Náhornom Karabachu.

Izraelské bezpečnostné sily zatkli spoluzakladateľa palestínskej skupiny Hamas
Izraelské bezpečnostné sily zatkli vysoko postaveného vodcu Hamasu Hassana Youssefa. Dve súperiace palestínske skupiny, Hamas a Fatah, odsúdili tento krok, pričom uviedli, že je politicky motivovaný a ide o snahu pokaziť ich rokovania o zmierení,... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Francúzsky prezident Emmanuel Macron predtým trval na tom, že Paríž mal „dôveryhodné“ informácie o tom, že sýrski militanti dorazili do Náhorného Karabachu cez turecké územie.

Hadžiev odsúdil pokusy Francúzska vystupovať ako sprostredkovateľ v konflikte medzi Azerbajdžanom a Arménskom slovami, že „nekoná v úplnom porozumení“ situácie a „zaujalo jednostranný prístup“.

"Francúzsko bolo vždy proarménske, pretože tam žije 500 000 Arménov," dodal na záver prezidentský poradca.

Môžete poďakovať Rusku za vyhladenie ISIS v Sýrii
Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgu bol Islamský štát v Sýrii porazený vďaka ruským silám. Tvrdí, že v krajine za posledných päť rokov bolo zabitých viac ako 133 000 teroristov, píše rt.com Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Mário Martinka