Druhá vlna Covid-19 urýchli pokles ruského HDP, ale ekonomike sa bude dariť lepšie ako európskym rovesníkom
06 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Ruská ekonomika môže dosahovať horšie výsledky, ako vláda tento rok očakáva, varoval šéf ruskej účtovnej komory Alexej Kudrin, pričom dodal, že kontrakcia by mala byť v súlade s globálnou predpoveďou, a nebude tak hlboká ako v Európe, informuje portál RT.


Ruské ministerstvo financií aj ministerstvo hospodárskeho rozvoja už skôr uviedli, že očakávajú, že hrubý domáci produkt (HDP) - hlavný ukazovateľ ekonomického zdravia - sa v roku 2020 v dôsledku prepuknutia koronavírusu zníži o necelé štyri percentá. Predpoveď nezohľadňuje druhú vlnu Covid-19, ktorá sa už začala, uviedol Kudrin.

Podľa posledných údajov je v Rusku zaznamenaný opätovný výskyt koronavírusových infekcií, pričom počet nových denných prípadov stúpol z približne 5 000 v septembri na viac ako 10 000 v októbri.

"Tohtoročný pokles HDP bude teda pravdepodobne väčší ako je oficiálna predpoveď, niekde na úrovni 4 až 5 percent," uviedol v pondelok Kudrin, ktorý v rokoch 2000 až 2011 pôsobil ako ruský minister financií.

Aj keď poznamenal, že zatiaľ nie sú k dispozícii presné odhady, verí, že ruská vláda bude musieť upraviť prognózu aj na budúci rok. Ruské ministerstvo hospodárstva teraz predpovedá, že ruské HDP sa do posledného štvrťroka 2021 zotaví, zatiaľ čo ekonomika sa má v roku 2022 vrátiť späť k udržateľnému rastu okolo troch percent.

Čína začína šíriť experimentálnu vakcínu
Peking sa chystá rozšíriť program, ktorý má spravovať experimentálne vakcíny proti koronavírusu. Čínski vývojári plánujú riskantnú cestu k ovládnutiu globálnych dodávok Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Tieto očakávania by sa podľa Kudrina mohli ukázať ako príliš „optimistické“. Úradník vysvetlil, že priemerná ročná miera rastu za posledných šesť rokov bola menej ako jedno percento, a preto možno trojpercentný rast očakávať „ak predpokladáme, že sa to udeje rok od oživenia po kríze“.

Aj keď je Kudrinova pochmúrnejšia predpoveď presnejšia, ruskej ekonomike by sa darilo lepšie ako väčšine jej európskych rovesníkov. Predpokladá sa, že ekonomika EÚ sa tento rok zníži o 8,3 percenta, zatiaľ čo ekonomika eurozóny sa zníži o 8,7 percenta.

Predpokladá sa tiež, že svetová ekonomika sa v dôsledku prepuknutia koronavírusu zníži o 4,9 percenta, uviedol v júni Medzinárodný menový fond (MMF). Orgán by mal koncom tohto týždňa zverejniť novú predpoveď - Svetový ekonomický výhľad.

62% Rusov by po skončení Putinovej vlády hlasovalo pre ženskú prezidentskú kandidátku
Mohlo by mať Rusko prvú prezidentku skôr ako USA? Podľa najnovšieho prieskumu sú takmer dve tretiny Rusov pripravené hlasovať pre ženskú vodkyňu, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár