Pacient s Covidom prepustený z nemocnice po 149 dňoch
05 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Anil Patel (63) z Chadwell Heath mesiace bojoval o život na jednotke intenzívnej starostlivosti a varoval tých, ktorí obmedzenia neberú vážne, aby si to rozmysleli, informuje portál Mirror.




Jeden z najdlhšie trpiacich pacientov s koronavírusom v Británii konečne opustil nemocnicu po 149 dňoch, ktoré zahŕňali štyri mesiace boja o život na jednotke intenzívnej starostlivosti. Dvojnásobný otec Anil Patel z Londýna, ktorý bol nútený stráviť svoje narodeniny na nemocničnom lôžku ďaleko od svojej rodiny, varoval tých, ktorí neberú obmedzenia vážne, aby sa zamysleli. Šesťdesiattriročný manažér bol prijatý do nemocnice kráľa Georga v Ilforde v máji po tom, čo sa zrútil vo svojom dome v Chadwell Heath.

Patel bol vo štvrtok konečne prepustený a pripúšťa, že si prvé dva mesiace svojho pobytu v nemocnici nič nepamätá, uvádza My London. „Pamätám si, ako moja dcéra zavolala sanitku a previezli ma do nemocnice, potom si nasledujúce dva mesiace nepamätám nič,“ povedal Patel.

V Česku znova platí núdzový stav vyhlásený spolu s novými krízovými opatreniami
V Českej republike vstúpil v pondelok do platnosti núdzový stav, ktorý v krajine opätovne vyhlásili z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Spolu s ním zaviedli v krajine zatiaľ na dva týždne nové krízové opatrenia, informovali spravodajské servery... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


"Môj čas v nemocnici bol ako na húsenkovej dráhe - cítil som sa dosť frustrovaný a nahnevaný a vybíjal som si to na nesprávnych ľuďoch, ale vždy som sa ospravedlnil. Teraz je to mám stále pred očami. Musím poďakovať personálu, zachránili mi život a skutočne sa o mňa starali. Stali sa súčasťou mojej rodiny, všetci ma už poznajú, lekáry, zdravotné sestry aj upratovačky. Nemôžem ich dosť pochváliť," hovorí s úľavou bývalý pacient.

Patel, ktorý je ženatý s Darshee a má dcéry Aneeku (28) a Nikeetu (27), odišiel z nemocnice do ústavnej liečebne, kde pokračuje v zotavovaní. Chce sa vrátiť domov a dúfa, že sa mu to podarí stihnúť, aby v novembri oslávil narodeniny oboch svojich dcér. "Mám krásnu rodinu a chcem sa k nim dostať domov," povedal. "Videli sme sa cez videohovory, ale nie je to to isté. Videl som ich iba raz za celú tú dobu, keď ma zobrali von. Bolo to veľmi emotívne."

Napriek eufórii vlády o vývoji koronakrízy rastie medziročne počet zaniknutých firiem o desiatky percent
V porovnaní s minulým rokom sa počet zaniknutých firiem na Slovensku zvýšil až o 70%. Podnikateľom na Slovensku nepomáha ani stále obrovská byrokracia. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"To, čo ma počas celého pobytu v nemocnici stále zamestnávalo, je kontakt s mojou rodinou. Mám tiež tri sestry, netere a synovcov a veľa dobrých priateľov. Trávim 90 percent času telefonovaním. Užil som si tiež veľa rozhovorov s personálom a ďalšími pacientmi," spomína Patel.

Patel v auguste oslávil 63. narodeniny v nemocnici spolu so zamestnancami. Má však vážny odkaz pre tých, ktorí nedodržiavajú pravidlá, ktoré majú zabezpečiť, aby boli všetci v bezpečí počas pandémie.