Napriek eufórii vlády o vývoji koronakrízy rastie medziročne počet zaniknutých firiem o desiatky percent
05 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

V porovnaní s minulým rokom sa počet zaniknutých firiem na Slovensku zvýšil až o 70%. Podnikateľom na Slovensku nepomáha ani stále obrovská byrokracia.


Premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger tvrdia, že ekonomický vývoj je lepší, ako sa čakalo. Stále obrovská byrokracia však podnikateľov doslova zabíja. Napríklad firme so štyrmi zamestnancami zaberie ročne až 217 hodín práce. „Žraločie zuby apokalypsy cvakli naprázdno,“ vyjadril sa ešte 22. septembra štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. „Investovali, ako keby sa nechumelilo, skoro, ako keby kríza nebola,“ doplnil Klimeka premiér Matovič.

O recesii a bankrotoch v Európe (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová

Bankroty a konce podnikania

Napriek vládnej eufórii kríza počas Covid-19 výrazne ovplyvnila podnikanie na Slovensku. Svoju činnosť muselo v tomto roku ukončiť podstatne viac firiem ako v roku 2019. Radosť spôsobil len menší prepad, ako sa čakalo, ale aj tak je stále najväčší v našej histórii. „Od začiatku tohto roka je možné na Slovensku pozorovať výrazný nárast spoločností, ktoré ukončili podnikateľské aktivity alebo smerujú do bankrotu. To sa citeľne odráža na počtoch ohrozených zamestnancov,“ povedala pre TV JOJ Petra Štěpánová, PR riaditeľka Bisnode CZ&SK.

Slovenskí podnikatelia okrem toho musia naďalej bojovať s molochom štátom. Výrobná firma so štyrmi zamestnancami potrebuje na byrokratické povinnosti ročne 217 hodín času. Od začiatku milénia, keď sme na tom boli medzinárodne dosť dobre, to však išlo dolu kopcom. „Nenastali veľké, ale za to systematické prepady a strácame aj oproti susedom,“ zhodnotil pre TV JOJ ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský.

Slováci žiadajú o osobný bankrot často. Inštitút využili desaťtisíce ľudí aj v roku 2019
Slováci žiadajú o osobný bankrot pomerne často. Inštitút využili aj v tomto roku desaťtisíce ľudí. Informácia vyplýva zo štatistík Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor. Za prvých desať mesiacov tohto roka sú... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | SITA

​Prekážok bude stále dosť

Oproti roku 2019 sa to ale zlepšilo o neuveriteľné štyri hodiny. Podnikatelia musia zápasiť okrem iných aj s takýmito anomáliami. „Školiť zamestnancov, aby sa naučili otvárať bránu, školiť ich, aby vedeli, aký majú pitný režim alebo ako sa majú obliecť v prípade, že je vonku  teplo, definovať zamestnávateľovi, koľkokrát má umývať okná za rok,“ priblížil pre JOJ-ku Michal Lesay, prezident česko-slovenskej asociácie galvanizérov.

Viete si predstaviť, že by ste si na toto všetko museli doma platiť externé firmy, aby vás to zaškolili? Index byrokracie ešte nezohľadňoval takzvané Sulíkove kilečko, ktoré si podnikatelia pochvaľujú, a v ktorom sa má pokračovať. Sprísňujú sa aj ďalšie pravidlá, všetci si preto uvedomujú, že vzniká smrteľný podnikateľský mix. „Hlavný dôvod je, že im chceme umožniť voľnejšie dýchať a prežiť vôbec tieto kritické časy,“ vysvetlil pre TV JOJ štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec. Zamestnávatelia aj zamestnanci to určite v najbližšom období ľahké mať nebudú. Prekážok totiž bude stále viac než dosť.

Firmy by mali mať nárok na dočasnú ochranu aj po 1. januári budúceho roka
Okrem právnej úpravy dočasnej ochrany firiem ministerstvo aj zmenu právnej úpravy malého konkurzu v zákone o konkurze a reštrukturalizácii. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | SITA