Koniec mestských častí v Bratislave a Košiciach. Reformný plán predstavil, kedy sa zrušia
05 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Reformný plán novej vlády obsahuje aj reformu samospráv. Jej cieľom nie je zlučovať obce, ale upraviť škálu kompetencií podľa veľkostných kategórií.


Reforma miestnej územnej samosprávy sa uskutoční k dátumu komunálnych volieb v novembri 2022. Jej podstatou je revízia kompetencií podľa veľkosti obce, v dvoch najväčších mestách má priniesť len jednu úroveň riadenia, teda zrušenie mestských častí Bratislavy a Košíc. Podľa portálu tvnoviny.sk to uvádzajú autori reformného plánu, ktorý pod názvom Moderné a úspešné Slovensko zverejnil rezort financií.
Škála kompetencií sa upraví

Reformu samospráv zdôvodňujú autori súčasnou rozdrobenosťou a z toho vyplývajúcou neefektívnou správou a financovaním v prostredí samospráv. Cieľom reformy však nie je zlučovať obce, ale upraviť škálu kompetencií podľa veľkostných kategórií. „Na základe novej alokácie kompetencií sa určia kategórie obcí, ktoré budú vykonávať rôzne škály kompetencií. Podľa toho sa nastaví aj financovanie,“ približujú autori.

„V prípade Bratislavy a Košíc bude aplikovaná len jedna úroveň riadenia, zrušia sa mestské časti,“ dodávajú autori plánu. Upraviť by sa mal tiež príjmový mix samospráv tak, aby bol menej procyklický. „Dôjde k vyššiemu zastúpeniu majetkových daní a k zníženiu priamych daní,“ spresňujú predkladatelia.

Za ľudí má v niektorých oblastiach inú predstavu o reformách ako Ministerstvo financií, tvrdí Remišová
Strana Za ľudí má v niektorých oblastiach inú predstavu o reformách ako Ministerstvo financií (MF) SR. V reakcii na predstavenie dokumentu Moderné a úspešné Slovensko, z ktorého sa má zostaviť plán obnovy, to uviedla predsedníčka strany a... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | TASR

Zmeny zefektívnia riadenie

Od zmeny si sľubujú vyššiu efektívnosť riadenia i uvoľnenie zdrojov, ktoré môžu byť použité na zelený rozvoj samospráv ako aj lepšie ohodnotenie zamestnancov. Predkladatelia plánu pripomínajú, že na Slovensku je takmer 3 000 obcí, pričom 92 % z nich má menej ako 3 000 obyvateľov, takže podiel obyvateľov týchto obcí je menší ako dve pätiny celkovej populácie SR.

Upozorňujú tiež na to, že obec s počtom obyvateľov menším ako 250 vynaloží na svoju správu až polovicu prostriedkov, naopak, obce s počtom obyvateľov od 20-tisíc do 50-tisíc sú schopné alokovať až 90 % prostriedkov do rozvoja a verejných služieb pre obyvateľov, uvádza portál tvnoviny.sk.

Vláda hovorí o daňových reformách, vyrovnaný rozpočet nedosiahneme, tvrdí Heger
Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že sociálne opatrenia novej vlády vo výške stoviek tisíc eur sú lepšou formou pomoci, ako sociálne balíčky jej predchodcov. Pripomína, že s deficitom štátneho rozpočtu je potrebné počítať aj tento rok.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok