Vláda hovorí o daňových reformách, vyrovnaný rozpočet nedosiahneme, tvrdí Heger
20 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že sociálne opatrenia novej vlády vo výške stoviek tisíc eur sú lepšou formou pomoci, ako sociálne balíčky jej predchodcov. Pripomína, že s deficitom štátneho rozpočtu je potrebné počítať aj tento rok. Vláda ale uvažuje o viacerých zásadných zmenách aj v oblasti zdanenia. 


Medzi novinky by od januára budúceho roka mala patriť bezplatná preprava autobusmi a MHD. Zmeny by mohli nastať aj v daňovom mixe, no ministerstvo financií diskutuje aj o rovnej dani, s ktorej návratom však zatiaľ nepočíta, či o dani z luxusu, povedal v rozhovore pre Pravdu Heger. 

Vláda v programovom vyhlásení a v diskusii o daňových reformách počíta aj so znižovaním priameho zdanenia. Podľa Hegera je zdanenie potrebné previesť na spravodlivejšie oblasti a je nutné počítať s menším daňovým zaťažením práce. Na otázku, či budú rásť spotrebné dane, minister odpovedá, že zmeny, ktoré vláda urobí, budú daňovo neutrálne a daňové bremeno by v konečnom dôsledku malo zostať rovnaké. 

Ak sa vráti pandémia, školy sa nezavrú celoplošne, ale po regiónoch
Na ministerstve školstva už teraz pripravujú kroky, ktoré by mali pomôcť školám lepšie zvládnuť prípadnú ďalšiu vlnu ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA


V prípade jednej z foriem nepriamej dane, konkrétne dane z luxusu, Heger hovorí, že patrí k myšlienkam, o ktorých vláda diskutuje. „Na Slovensku sa jej však ľudia nemusia báť, keďže naozajstný luxus si môže dovoliť len málokto,“ doplnil minister. 

Dôležitým predpokladom na to, aby štát mohol uviesť do života nové sociálne opatrenia, je dostatok finančných zdrojov. To sa dá dosiahnuť aj vďaka šetreniu. Heger dodáva, že jedným z prostriedkov, ako dosiahnuť produktivitu a efektivitu štátu, je zmena procesov. 

„Už teraz sme si však urobili analýzu zmlúv na tovary a služby. Niektoré boli podpísané tesne pred voľbami na tri – štyri roky. Ak ich chceme zrušiť skôr, musíme doplatiť rozdiel. Preto rokujeme o možných zľavách či skrátení ich účinnosti,“ upresnil pre Pravdu šéf rezortu financií. 

Náš prístup bude ľudový, nie salónny. V tom je tá rustikálnosť, hovorí podpredseda strany SMER-SD Blaha
Strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) chce byť slovenskou sociálnou demokraciou a nebude vnucovať Slovákom neprirodzené témy z liberálnych veľkomestských kaviarní, čo robia niektoré sociálnodemokratické strany na Západe. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | SITA


Vláda si do programového vyhlásenia okrem zníženia priamych daní vložila aj vyrovnaný štátny rozpočet. Ten je však v časoch recesie spôsobenej koronakrízou podľa slov Hegera nemožné dosiahnuť. Deficitu sa tak nevyhneme ani tentoraz. 

Predpoklad je 11,58 percenta hrubého domáceho produktu, ale až budúci rok presne ukáže, aký bude, lebo nevieme s istotou povedať, ako bude vyzerať druhá polovica roka,“ hovorí minister o tom, s akým deficitom v rozpočte na budúci rok vláda počíta. 

Britská vakcína proti koronavírusu je bezpečná a účinná, tvrdia výskumníci
Britská vláda si už objednala 100 miliónov dávok novej vakcíny proti koronavírusu. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | TASR