Izraelské bezpečnostné sily zatkli spoluzakladateľa palestínskej skupiny Hamas
05 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Izraelské bezpečnostné sily zatkli vysoko postaveného vodcu Hamasu Hassana Youssefa. Dve súperiace palestínske skupiny, Hamas a Fatah, odsúdili tento krok, pričom uviedli, že je politicky motivovaný a ide o snahu pokaziť ich rokovania o zmierení, informuje portál RT.


Youssefa v piatok ráno previezli z jeho domu v Ramalláhu na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Zatiaľ čo izraelské úrady neposkytli žiadne oficiálne informácie o tomto kroku, miestne médiá uviedli, že spoluzakladateľ Hamasu bol zadržaný kvôli údajnej „obnovenej“ činnosti skupiny.

Po tom, čo koncom 80. rokov pomáhal pri zakladaní Hamasu, bol Youssef opakovane zatknutý izraelskými úradmi a strávil roky za mrežami. Hamas vždy tvrdil, že sa podieľal iba na jeho politických aktivitách a nebol spojený s jeho vojenskými aktivitami.

Jeho zatknutie odsúdil Hamas aj jeho rivalská politická strana Fatah. Hamas tvrdil, že zatknutie bolo politicky motivovaným krokom zameraným na destabilizáciu prebiehajúceho procesu zmierenia medzi týmito dvoma skupinami.

Macron chce „viac arabčiny na školách“, aby zabránil mládeži vkĺznuť do radikalizmu
Na francúzskych školách sa bude vyučovať viac arabčiny a ďalšie finančné zdroje budú vynaložené na štúdium moslimskej civilizácie, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Opatrenia sú súčasťou stratégie boja proti islamskému radikalizmu,... Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


"Týmto potvrdzujeme, že zatknutie šejka Hassana Youssefa nezastaví cestu jednoty, pre ktorú pracoval posledné dva mesiace," uviedol Hamas vo vyhlásení.

Fatah vyjadril podobný názor na Youssefovo zatknutie, pričom generálny tajomník skupiny Jibril Rajoub obvinil Tel Aviv zo „zasahovania“ do rozhovorov o zmierení a z pokusu „ovplyvňovať dosiahnutie národnej jednoty“.

"Toto zatknutie je pokračovaním každodenného okupačného prístupu k zatýkaniu desiatok našich palestínskych obyvateľov a pokračovaním nepretržitej agresie voči nášmu ľudu po celé desaťročia," uviedol Rajoub.

Môžete poďakovať Rusku za vyhladenie ISIS v Sýrii
Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgu bol Islamský štát v Sýrii porazený vďaka ruským silám. Tvrdí, že v krajine za posledných päť rokov bolo zabitých viac ako 133 000 teroristov, píše rt.com Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Mário Martinka