Sankcie proti Rusku sú nevyhnutné, ak OPCW potvrdí, že Navaľnyj bol otrávený „Novičokom“, tvrdí nemecký diplomat
04 | 10 | 2020 I Marek Molnár

EÚ určite potrestá Moskvu novými sankciami, ak Organizácia pre zákaz chemických zbraní potvrdí, že Alexej Navaľnyj bol otrávený „Novičokom“, uviedol nemecký minister zahraničia Heiko Maas, informuje portál RT.


"Som presvedčený, že v takom prípade budú nevyhnutné sankcie," uviedol Maas pre nemecký spravodajský portál t-online. Prehovoril tiež o tom, čo by Európska únia urobila, keby Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila závery, ku ktorému už skôr dospelo nemecké vojenské laboratórium a zariadenia vo Francúzsku a vo Švédsku.

Zariadenia tvrdili, že Navaľnyj bol otrávený nervovým jedom zo skupiny „Novičok“ - zhlukom smrtiacich jedovatých látok vojenskej úrovne. Berlín a jeho západní spojenci takmer okamžite obvinili z incidentu Moskvu.

Rusko obvinenia opakovane poprelo a tvrdilo, že zďaleka nie je jediným národom, ktorý má prístup k toxickej látke.

Dvaja mŕtvi a 24 nezvestných po povodniach vo Francúzsku a Taliansku
Záplavy z rekordných dažďov v hornatej oblasti Francúzska a Talianska zabili dvoch ľudí v Taliansku a najmenej 24 ľudí v týchto dvoch krajinách zostalo nezvestných, konštatuje The Guardian. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Moskva tiež uviedla, že požaduje od Berlína údaje o Navaľného prípade, pričom trvá na tom, že je pripravená spolupracovať s nemeckými orgánmi na vyšetrovaní incidentu. Nemecko však doteraz neposkytlo Rusku žiadne údaje.

Namiesto toho Berlín očakáva, že EÚ dá „jasnú odpoveď“ Moskve na jej údajné kroky, aj keď doteraz neboli predložené nijaké presvedčivé dôkazy naznačujúce, že ruské orgány majú niečo spoločné s údajnou otravou. Maas napriek tomu verí, že „také závažné porušenie Medzinárodného dohovoru o chemických zbraniach“ jednoducho „nemôže zostať bez odpovede“.

Zdá sa však, že Nemecko sa zdráha obetovať Nord Stream 2 - veľký projekt plynovodu, ktorý by spájal Rusko a Nemecko - v rámci novej sankčnej kampane proti Moskve. Samotný Maas predtým povedal, že nevylučuje, že by to mohlo mať na projekt vplyv.

Nemecký lekár slovenského pôvodu sa obul do našich "spochybňovačov"
Aj v Passau v Nemecku pozorne odborníci sledujú to, čo sa deje u nás na Slovensku a napísať, že "krútia hlavami", je naozaj málo. Posúďte sami. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík