Ekologická katastrofa na Kamčatke. Množstvo mŕtvych živočíchov (VIDEO)
04 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Obrovské počty morských tvorov sa vyplavili na obľúbenej turistickej pláži na Kamčatke potom, čo sa surferi sťažovali na popáleniny očí. V súčasnosti bolo spustené vyšetrovanie, pretože testy ukazujú zvýšené hladiny ropných produktov vo vode, informuje portál RT.


Kamčatka je rozsiahly polostrov na ruskom Ďalekom východe, ktorý sa nachádza medzi Tichým oceánom a Ochotským morom

Prvé náznaky toho, že niečo nie je v poriadku na malebnej pláži Khalaktyr, ktorá je obľúbeným turistickým a surfovacím miestom, sa prejavili, keď sa u ľudí začali objavovať zdravotné problémy po ponorení do vody.

„Už niekoľko týždňov majú všetci surferi problémy s očami po návrate z vody,“ napísala vo štvrtok na sociálnu sieť Yekaterina Dyba, správkyňa miestnej školy surfovania. Dodala, že plavci pociťovali „zhoršené videnie“, ako aj horúčku, nevoľnosť a bolesť hrdla.

O dva dni neskôr však návštevníci pláže zistili, že na breh bolo vyplavených množstvo chobotníc, krabov, hviezdic, húb, morských ježkov a ďalších morských živočíchov. "Je to tu ako na cintoríne," je počuť na videu, ktoré ukazuje rozsiahlu škodu.



Organizácia Greenpeace vyhlásila situáciu za „ekologickú katastrofu“. Úrady medzitým zistili, že koncentrácia ropných produktov vo vode bola 3,6-krát vyššia ako zvyčajne a množstvo fenolu bolo 2,5-krát vyššie.

Najvyšší regionálny predstaviteľ pre životné prostredie Alexej Kumarkov pre médiá uviedol, že príčinu hromadného úhynu zvierat je potrebné ešte len určiť - či už je na vine znečistenie, alebo či to nebol len následok silnej búrky.



Na riešenie situácie bola zriadená pracovná skupina a bolo zahájené vyšetrovanie. Úradníci zatiaľ neurčili presnú príčinu znečistenia. Kamčatské ministerstvo životného prostredia uviedlo, že na vine môžu byť lode prechádzajúce miestnym zálivom, alebo dokonca „podvodné objekty“, napríklad čínske nákladné plavidlo, ktoré sa potopilo v roku 2011.

Pohrebníctvo je ideálna sféra pre trestnú činnosť
Zbaviť sa obete trestného činu ľahké nie je. Ak nemáte "správne kontakty" na pohrebníctvo. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík