Lacným sprejom do nosa proti Covidu?
03 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Philippe Karoyan, profesor na univerzite Sorbonna v Paríži, vyvíja sa svojím tímom zaujímavou metódu, ktorá možno už v neďalekej budúcnosti umožní jednoducho blokovať vírusový proteín SARS-CoV-2.


Jednoduchý nosový sprej, ktorý sa bude aplikovať tesne pred odchodom z domu, a zabráni infekcii Covid .... Toto je výzva, ktorú sa snaží aplikovať do praxe Philippe Karoyan, profesor na univerzite Sorbonna. Je to vedúci verejného výskumného tímu, s ktorým vyvíja novátorské terapeutické prístupy v onkológii. S časťou svojho tímu práve nedávno publikoval na portáli business.lesechos.fr článok popisujúci vývoj peptidu blokujúceho vírusový proteín SARS-CoV-2.


"Na tomto projekte pracujeme od marca, kedy boli publikované prvé tri vedecké články popisujúce interakciu medzi "hrotovým” proteínom tohto vírusu a ľudským receptorom," vysvetľuje Philippe Karoyan. "Vírusový proteín hrá úlohu kľúča a ľudský proteín ACE-2 zámku." Interakcia medzi kľúčom a zámkom otvára bránu bunky k vírusu, a teda k infekcii SARS-CoV-2.


Covid-19: Naozaj nás dusia rúška? Veľký test odhalil pravdu!
Nárast ľudí infikovaným novým koronavírusom u nás v poslednom čase rapídne narastá. Jednou z hlavných zábran voči jeho šíreniu sú rúška. Škodí alebo neškodí nám ich nosenie? Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Cieľom bolo vyvinúť “falošný” zámok vo forme proteínu, ktorý by vírus zablokoval. Počítačové algoritmy umožnili navrhnúť 160 týchto "návnad", z ktorých 25 bolo i vyrobených a predbežne otestovaných. Tri boli identifikované ako obzvlášť účinné pri blokovaní laboratórnej infekcie pľúcnych buniek SARS-CoV-2. "Na ľudských pľúcnych bunkách nebola pozorovaná žiadna zmena pri pokuse o ich infekcii živým vírusom," pokračuje. Riziko alergie bolo obmedzené vďaka faktu, že produkt sa potom prirodzene a postupne v tele rozkladá na telu vlastné aminokyseliny. "


Projekt podporilo Generálne riaditeľstvo pre výskum a aplikáciu technológií Sorbonnskej univerzity, CNRS a SATT Lutech. Licencia k používaniu patentu univerzity Sorbonne bola udelená spoločnosti X-Pharma, start-upu, ktorý vytvoril priamo Philippe Karoyan. "Naším cieľom je potvrdiť náš koncept in vivo u zvierat ako prvý krok, pričom náš produkt bude vyvíjaný ako nosový sprej. Cena liečby by sa predpokladala zhruba na 12 eur za mesiac. "


Rozdiel medzi chrípkou a COVID-19 určite je. Expert prezradil ten zásadný!
V súčasnosti riešia ľudia po celom svete otázku, ako môžu rozpoznať obyčajnú sezónnu chrípku od nákazy koronavírusom. Existuje však pár rozdielov, na základe ktorých vie pacient odhaliť pravú príčinu choroby. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.