Desivé výsledky novej štúdie chrípka vs koronavírus: Úmrtnosť na COVID je niekoľkokrát vyššia!
03 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nemecký virológ Christian Drosten hovoril o novej štúdii o úmrtnosti pacientov s koronavírusom. Pre priebeh ochorenia je podľa neho rozhodujúci najmä vek infikovaných.


Christian Drosten, ktorý je šéfom Virologického ústavu berlínskej nemocnice Charité, predstavil v Norddeutscher Rundfunk štúdiu amerických vedcov, ktorá, ako informuje portál Topky.sk, poskytla informácie o tom, koľko ľudí zomrie na koronavírusovú infekciu.
Záleží len na veku

Ukázalo sa, že dôležitú úlohu hrá najmä vek pacienta. „Záleží prakticky len na veku, na ničom inom,“ uviedol Drosten a dodal, že môžeme hovoriť aj o vysokej úmrtnosti na infekciu, ktorú je možné pozorovať pri koronavíruse. Aktuálna epizóda sa navyše zaoberá novými poznatkami o úmrtnosti na infekcie, teda otázkou, aký podiel osôb infikovaných koronavírusom na túto chorobu zomrie.

Nová metaanalýza z USA, ktorá je teraz k dispozícii ako predbežná publikácia, poskytuje podľa Drostena cenné poznatky, pretože vylučuje veľa zdrojov chýb. Podľa toho možno v USA predpokladať úmrtnosť na infekciu 0,8 percenta.

Štúdia ukazuje, že koronavírus naďalej mutuje
Odborníci sa domnievajú, že vírus je pravdepodobne čoraz nákazlivejší, avšak americká štúdia zistila, že mutácie nerobia vírus smrteľnejším Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Mário Martinka

Covid-19 je väčší zabijak

Ak sa použije na porovnanie úmrtnosť ľudí infikovaných chrípkou, je zrejmé, že pravdepodobnosť úmrtia na Covid-19 je v USA 16-krát vyššia ako pri chrípke. V počiatočných štádiách koronavírusovej epidémie mnoho politikov, vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, uviedlo, že koronavírus je asi rovnako nebezpečný ako vírus chrípky.

Vo vekovej skupine od 65 do 74 rokov je úmrtnosť na infekciu už 2,2 percenta. V porovnaní s úmrtnosťou na chrípkové prípady to znamená: „V tejto vekovej skupine je 30 úmrtí na Covid-19 na každé úmrtie na chrípku,“ počíta Drosten.

Slováci vyrobili test, ktorý rozlíši chrípku od koronavírusu
S prichádzajúcou jeseňou sa čoraz častejšie skloňujú obavy z kombinácie nového koronavírusu a chrípky. Keďže majú podobné symptómy, nemusí byť vždy jednoduché rozlíšiť, o ktoré ochorenie vlastne ide. Nový slovenský test to dokáže vyriešiť, uvádza... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Desivé čísla úmrtnosti

Čísla pre ešte staršie vekové skupiny sú strašné: Úmrtnosť medzi 75 až 84-ročnými je 7,3 percenta - a medzi osobami nad 85 rokov zomiera takmer každý tretí. To je toľko ako v prípade pravých kiahní v stredoveku. Tieto čísla sú dôležité pre správne vyhodnotenie súčasnej situácie,“ uviedol virológ.

S pribúdajúcim vekom sa úmrtnosť pacientov prudko zvyšuje. Autori štúdie porovnali riziko úmrtia na koronavírus u ľudí vo veku 55 až 64 rokov s rizikom usmrtenia pri dopravnej nehode. Autori dospeli k záveru, že táto veková skupina má 200-krát vyššie riziko úmrtia na koronavírus. Pre ľudí vo veku od 35 do 44 rokov je korónová infekcia asi rovnako nebezpečná ako chrípka, píšu v závere Topky.sk.

Koronavírus tu už zostane. Čím skôr to prijmeme, tým lepšie (Samuel Earlea)
Komentár Samuela Earlea (The Guardian) Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Diana Zaťková