Koronavírus tu už zostane. Čím skôr to prijmeme, tým lepšie (Samuel Earlea)
22 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Samuela Earlea  (The Guardian)


Pred niekoľkými mesiacmi, na začiatku pandémie, bolo pre mnohých z nás prirodzené predstaviť si čas, keď sa toto všetko skončí - jediný zrejmý okamih, keď sa život spoločnosti vrátil do normálu, keď priateľov a rodinu privítate vo svojich domovoch objatím a bozkami a všetci sa s nadšenou úľavou porozprávate o tom, aké to bolo ťažké a akí sme šťastní, že vírus je za nami.


V Británii, ako aj inde, bolo také zbožné želanie všadeprítomné. Boris Johnson vyhlásil, že ak všetci urobíme to, čo nám bolo povedané, môžeme „ príliv vírusu otočiť do 12 týždňov “. Medzitým všadeprítomné analógie porovnávajúce pandémiu s vojnou podporovali fantáziu, že budeme mať svoj vlastný „deň oslobodenia“. Mnohé médiá tento pocit dychtivo podporovali a zároveň vzbudzovali nepravdepodobné nádeje na vakcínu, ktorá dorazí do septembra.


Keď sa tieto beznádejné časové osi zrútili a teraz, keď sa obmedzenia nášho života budú znovu sprísňovať , sen o katarznom koncovom bode je čoraz ťažšie udržať. Johnsonove ubezpečenia, že do Vianoc by to mohlo byť všetko v starých koľajach, stoja ešte na vratších základoch ako zvyčajne. Prognózy študujúce nasledujúcich 12 mesiacov vírusu sa veľmi líšia, ale všetky sa v podstate zhodujú na jednej veci - koronavírus a nejaká verzia jeho klaustrofobickej architektúry tu zostanú.


Stanú sa Čechy „Talianskom“ druhej vlny?
V Čechách zomrel prvý lekár na koronavírus, pribúda nakazených zdravotníkov i pacientov v nemocniciach. Niektorí odborníci začínajú mať obavy. Biológ Flegr dokonca predpovedá kolaps českého zdravotníctva už v krátkom čase. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Toto uvedomenie si pravdepodobne spôsobí, že druhá vlna a ďalšie blokovanie budú ešte psychologicky náročnejšie ako prvá. Pre mnohých to bolo iba presvedčenie, že spolupracujeme na dosiahnutí jasného konečného bodu, vďaka ktorému boli prijateľné extrémne opatrenia na boj proti vírusu. Aj vtedy sa hlásené miery depresie u dospelých vo Veľkej Británii zdvojnásobili . Druhýkrát to nebude o nič jednoduchšie, ak ste si tým už prešli. Ako povedal Arizončan pre Washington Post v nedávnom článku o „pandemickej únave“: „Je ťažké, keď si myslíte, že máte svetlo na druhom konci tunela, na ktoré sa môžete tešiť, a potom si zrazu uvedomíte, že je to vlak."


Kde nájdeme silu a energiu, aby sme vydržali ďalšiu vlnu a lockdown? Mediálni teoretici a psychológovia už dlho varujú pred „krízovou únavou“ v spoločnosti - vyčerpaním, ktoré vyplýva z prívalu kalamitných udalostí, vďaka ktorým niektorí ľudia vypnú a iní upadnú do nihilizmu. Jedinečne vyčerpávajúca sila pandémie je však iná. Zdá sa, že prichádzajú a odchádzajú ďalšie dramatické krízy - požiare, povodne, občianske povstania, stále kvartálnejší brexit - ale pandémia stále trvá a to nad všetkým.


To je dôvod, prečo je pandemická únava ostrejšia ako všeobecnejšia „krízová únava“ - nemá koniec. (Ak je kríza s koronavírusmi skutočne „ako film“, je to určite Batman - práve keď si myslíte, že ste videli jej poslednú časť, objaví sa nová.) Zatiaľ, čo by sme radi videli krízu ako okamih prechodu - ako „ budík“ lebo „bod obratu",  ktorý nás zavedie do vyššej roviny - obnovenie vírusu v celej Európe i mimo nej je v rozpore s týmto tradičným príbehom - máme pocit, že sme späť tam, kde sme začali, iba unavenejší.


Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

V publikácii The Sense of An Ending , publikovanej v roku 1967, Frank Kermode tvrdil, že táto „fikcia prechodu“ je teraz pre moderný stav ústredná. „Odráža to našu nedôveru v ciele,“ napísal a tiež náš strach, že dejiny sa dejú iba v iných obdobiach. Kermode tiež navrhol, aby sa tento pocit prechodu čoraz viac prežíval ako samoúčelný cieľ. „Viera v prechodnosť vlastného veku medzi dvoma hlavnými obdobiami sa stáva vierou v to, že samotný prechod sa stane vekom“ - vek „večného prechodu, večnej krízy“. Občas sa kríza s koronavírusom prežíva presne takto - večný prechod. V pochmúrnejších chvíľach je to ešte hrozivejšie - fikcia prechodu bledne a stáva sa z nej večná kríza bez vyššieho účelu.


Prísľub prechodu nesie zjavnú útechu, je však tiež zdrojom frustrácie a stagnácie, ktorá formuje politiku. Súčasný populizmus je definovaný jeho netrpezlivosťou - jeho reakční vodcovia vyhlasujú, že čas čakania sa skončil a že, ako uviedol Donald Trump vo svojom inauguračnom prejave, „nastala hodina akcie“. Nepríjemné pravdy a rozhodovacie procesy sa odmietajú v mene rýchlosti a efektivity dobrého pocitu. Preto je Johnsonova dohoda o brexite ktorá je na spadnutie mierne povedané dnes smiešne. „Nemyslím si, že je  nadnesené tvrdiť, že nový zlatý vek pre toto Spojené kráľovstvo je na dosah,“ vyhlásil v decembri. "História je na nás," ešte dodal.


Teraz, keď už je história veľmi blízko, Johnson, Trump a im podobní obracajú svoju netrpezlivosť na pandémiu, mocný vírus, ktorý nateraz vytlačil liberálnu demokraciu, ako veľký prameň našich životov. Lídri, ktorí sa kedysi zaviazali zmeniť súčasný stav, teraz ešte nepravdepodobnejšie trvajú, na tom, že ho vrátia späť. Aj keď ponúkajú kalamitné prejavy nekompetentnosti, ich trvalá popularita ukazuje, ako sa ich prázdne sľuby - že pandémia čoskoro pominie a normálny život sa okamžite obnoví - odvolávajú na vírus. Urobia akékoľvek pseudo-riešenia, a potom, keď magická pilulka  nevyjde, môžu vždy obviňoviniť niekoho iného.


Aj druhý dobrovoľník zaočkovaný vakcínou AstraZeneca údajne trpí neurologickou poruchou
Dvaja ľudia ochoreli počas testovania vakcíny proti Covid-19 spoločnosti AstraZeneca vo Veľkej Británii, odhalili interné dokumenty spoločnosti a zdroj uviedol, že obaja trpeli rovnako závažnou neurologickou poruchou, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Bolo by lepšie, keby sme sa úplne vzdali fantázie rýchlej nápravy. Toto nie sú preteky, dokonca ani maratón. Nie je potrebné prekonať cieľovú čiaru. Keď sa pripravujeme na druhú vlnu a druhý lockdown, potrebujeme realistickejšie zhodnotenie toho, kde sme a kam máme namierené. Hrubú mapu, ktorá nás bude viesť cez temné zimné dni bez toho, aby sme sa posmievali ilúziám, ktoré sa skončia iba ako sklamanie.


Naša túžba mať pandémiu za sebou má zmysel, ale vírus a jeho znepokojujúci spolupracovníci - rúška, pravidlá týkajúce sa dištancovania sa zo spoločnosti, dávkovače dezinfekčných prostriedkov na ruky, karantény, lockdowny - v najbližšej dobe nikam neodídu. Naše ďalšie plány musia vychádzať z tejto skutočnosti.


Samuel Earle je spisovateľ so sídlom v Londýne

Západ v panike - vakcína posilní vplyv Ruska vo svete
Podľa amerického denníka The Wall Street Journal nepomenovalo Rusko vakcínu po kozmickom plavidle Sputnik náhodou. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič