Matovič včera vyhlásil, že “sme vo vojne”, nie je čas na zľahčovanie
02 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

"My si tu nežijeme slnečné leto, plavky, baby, kúpaliská. Sme vo vojne, páni a dámy!", vyhlásil premiér Slovenskej republiky pred odchodom do Bruselu.


Podľa premiérových slov je na škodu všetkým, ak skupina ľudí vnáša do verejnej mienky zľahčovanie situácie či kritizovanie vlády v ťažkých časoch. A podľa portálu dnes24.sk Igor Matovič v téme pokračoval.

Vízia od osemsto do tisíc denne nakazených určite nemáta iba premiéra. Aj preto sa - zrejme pokusne - vyskúšal model maximálnej kapacity testov - viac ako deväť tisíc. A výsledok sa dostavil - bez troch celkom osemsto pozitívne testovaných.

Na jednej strane je to podľa predsedu vlády dôkaz, že “na Slovensku máme vyššie kapacity na testovanie”. Opäť pripomenul antigénové testy. Tie podľa neho pomôžu rýchlejšie identifikovať veľké ložiská nákazy..

Situácia je vážna, nie však zúfalá, je názov jednej dávnejšej filmovej komédie a ten názov plne zodpovedá tomu, čo teraz na Slovensku prežívame. „Práve preto som tlačil na pílu od minulého týždňa, že sa musíme zomknúť a nabrať odvahu na prísnejšie opatrenia,“ podotkol pred novinármi premiér.

Medzitým nám platia nové opatrenia, ktorých efekt sa ukáže s časovým posunom dvoch troch týždňov. “Pretože inkubačná doba vírusu je približne desať dní,“ vysvetlil Igor Matovič.

Matovičovi rýchlo klesá dôvera jeho voličov. Politológ prezradil, čo je za tým
Vo filme prichádzali básnici o ilúzie, v súčasnosti Matovič pomerne rýchlo o dôveru voličov. Prečo je tomu tak?, píšu topky.sk. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Verí, že sprísnené nariadenia a obmedzenia, ktoré sa prijali, zlomia vývoj krivky. „Ak by sa nám to spoločným úsilím nepodarilo, budeme musieť prijímať aj silnejšie ochranné opatrenia,“ dodal. A to nás zrejme čaká. Odhadujú odborníci na šírenie epidémií.

Predsedu vlády mrzí, že skupina ľudí vnáša na verejnosť zľahčovanie situácie či kritizovanie vlády v ťažkých časoch. Nemenoval nikoho konkrétneho, ale emotívne povedal: „Verím, že odchádzam zo Slovenska (do Bruselu - pozn. red. HD) ktoré možno ešte stále je rozoštvané, bohužiaľ, ľuďmi, ktorí evidentne nemajú dobrý úmysel. Hľadajú maličkosti, prkotiny, miesto toho, aby podržali chrbát. Áno, vláde, hygienikom, ostatným ľuďom. Lebo my tu si nežijeme slnečné leto, plavky, baby, kúpaliská. My sme vo vojne, páni a dámy. My sme v situácii, kedy každá jedna ruka je dobrá,“ povedal premiér.

Aktuálnu situáciu prirovnal k „bojisku s bojovníkmi“, s ktorými najprv všetci ťahali za jeden koniec a teraz si podkopávajú nohy. (Zjavná narážka na jedného z koaličných partnerov - pozn. Red. HD).

Matovičovi rýchlo klesá dôvera jeho voličov. Politológ prezradil, čo je za tým
Vo filme prichádzali básnici o ilúzie, v súčasnosti Matovič pomerne rýchlo o dôveru voličov. Prečo je tomu tak?, píšu topky.sk. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Ale ty máš krivý nos, tebe sopeľ tečie, ty máš krivé uši, kam ty ideš bojovať… Takéto štvanie a posmešky ničomu nepomáhajú. Skúsme spoločne zvládnuť túto vojnu, v ktorej sa nachádzame, a potom bude čas na posmešky… Potom si nás podajte, podajte si aj hygienikov. Rozoberte ich do šroubika,“ povedal na tlačovej konferencii Igor Matovič. Pred niekoľkými dňami premiér kritizoval postup svojho predchodcu, keď ten na začiatku jari prvý raz vyhlásil výnimočný stav. Označil to za legislatívny paškvil.

Vo štvrtok uviedol, že núdzový stav sa technicky nedá vyhlásiť len pre zdravotníctvo. To, ako to urobil expremiér Peter Pellegrini (Hlas-sociálna demokracia) v začiatkoch prvej vlny pandémie, označil za legislatívny paškvil.

Predseda vlády tiež informoval, že obnovil permanentný krízový štáb, ktorý funguje pod vedením Petra Škodného.

(Pozn. Red. HD - Peter Škodný viedol slovenský Accenture 27 rokov. Do Telekomu odchádzal na pozíciu viceprezidenta z postu regionálneho šéfa Accenture pre Slovensko, Česko, Maďarsko, Chorvátsko, Rumunsko a Bulharsko. Momentálne je súčasťou permanentného krízového štábu, poradného orgánu premiéra.)

AKTUÁLNE: Matovič oznámil, že "preberá velenie" - situácia je mimoriadne vážna
"Situácia je mimoriadne mimoriadne vážna a preto po troch mesiacoch preberám vedenie boja voči Covid-19 do vlastných rúk..." - premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Ivan Brožík