Rezignujte, vyzval Orbán Jourovú. Vadia mu „opovržlivé“ výroky o Maďarsku
30 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval podpredsedníčku Európskej komisie Věru Jourovú k odstúpeniu za to, čo označil za „opovržlivé verejné vyhlásenia“ o Maďarsku, informuje portál iDnes.


O Orbánovej výzve informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na jeho list šéfke EK Ursule von den Leyenovej. Maďarský ministerský predseda reagoval na slová Jourovej o „chorej maďarskej demokracii“. Jourová, česká politička a komisárka pre hodnoty a transparentnosť, podľa Orbána navyše urazila občanov EÚ maďarskej národnosti tvrdením, že nie sú v postavení, aby si mohli vytvoriť vlastný názor.

„Tieto vyhlásenia sú nielen priamym politickým útokom proti demokraticky zvolenej maďarskej vláde, ktoré sa stávajú bežnými, ale aj ponižovaním Maďarska a maďarského ľudu. Prvé je nevhodné, druhé neprijateľné,“ napísal Orbán.

Maďarský premiér Viktor Orbán inšpiruje šéfa SNS tým, ako chráni Maďarov
Maďarský premiér Viktor Orbán inšpiruje šéfa Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka tým, ako chráni Maďarov. Uviedol to v rozhovore pre portál Webnoviny.sk. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | SITA


Vyhlásenie Jourovej (ANO) podľa maďarského premiéra odporujú úlohu komisie ako neutrálne a objektívne inštitúcie, zakotvené v Lisabonskej zmluve o inštitúciách EÚ. Tiež porušujú zásady spolupráce a bránia akémukoľvek budúcemu zmysluplnému dialógu medzi Maďarskom a podpredsedníčkou EK.

„Tí, ktorí porušujú zmluvy, nemôžu byť obhajcovia právneho štátu a európskych hodnôt. Vyhlásenie podpredsedníčky Věry Jourovej sú nezlučiteľné s jej súčasným mandátom, a preto je jej odstúpenie nevyhnutné. Zatiaľ s ňou maďarská vláda prerušuje všetky politické styky,“ napísal Orbán.

Orbán označuje politický systém presadzovaný svojou vládou za „neliberálnu demokraciu“. Jourová v piatkovom rozhovore s nemeckým magazínom Der Spiegel uviedla, že maďarský premiér vytvára „chorú demokraciu“.

Už v pondelok kvôli tomuto výroku vyzvala Jourovú k rezignácii maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová.

Jourová vyjadrila znepokojenie nad situáciou okolo maďarského servera Index.hu
Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová vyjadrila obavy z vývoja situácie okolo maďarského spravodajského servera Index.hu, v ktorom vo štvrtok podali viacerí novinári výpovede pre obavy zo straty... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR


Výzvy na odstúpenie Jourovej prichádzajú v čase, keď Európska komisia dokončuje hodnotenie stavu demokracie vo všetkých krajinách EÚ. Česká politička nastúpila do funkcie komisárky pre hodnoty a transparentnosť v decembri minulého roka, teda v čase, keď už EK viedla konanie kvôli porušovaniu únijných hodnôt s Maďarskom i Poľskom.

Jej výber na tento post bol niektorými interpretovaný ako pokus, ako zblížiť západné a východné krídlo EÚ či rozdeliť Vyšehradskú skupinu. Predchodcom Jourovej v úlohe „kritika Poľska a Maďarska“ bol totiž v týchto krajinách značne neobľúbený Holanďan Frans Timmermans.

Orbánova vláda podľa Bruselu oslabuje v Maďarsku demokratické princípy. Orgány EÚ s Maďarskom dlhodobo vedú konanie kvôli porušovaniu európskych hodnôt. Komisia považuje za problematické okrem iného obmedzovanie plurality médií či útoky na mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú utečencom. Jourová už skôr označila za nebezpečný aj vývoj v oblasti justície či akademických slobôd.

Maďarskí študenti sa naposledy stavajú proti mocenskému expandovaniu Viktora Orbána
Univerzita divadelného a filmového umenia v Budapešti je najnovšou verejnou inštitúciou v mieridlách autoritárskeho vodcu Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Komisia by v najbližších týždňoch mala zverejniť svoju prvú správu hodnotiacu stav demokracie a právneho štátu vo všetkých členských krajinách EÚ. Brusel tiež presadzuje, aby rešpektom k vláde práva bolo čo najprísnejšie podmienené čerpanie peňazí z budúceho sedemročného rozpočtu EÚ a fondu pokrízovej ​​pomoci ekonomikám zasiahnutým koronavírusovými obmedzeniami.

Maďarsko spolu s Poľskom sa toto spojenie snaží oslabiť. Súboj o jeho podobu môže ovplyvniť schválenie rozpočtu aj fondu, ktoré by členské krajiny chceli zvládnuť do konca roka.

Svetoví lídri sa zaväzujú zastaviť ničenie Zeme
Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo patria medzi viac ako 60 krajín, ktoré sľubujú, že život vo voľnej prírode a podnebie sa stanú stredobodom plánov obnovy po Covid-19 Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Mário Martinka