Núdzový stav zefektívni zabezpečenie ochranných prostriedkov pre nemocnice či domovy sociálnych služieb, tvrdí Mikulec
30 | 09 | 2020 I SITA

Núdzový stav zaviedla vláda pre to, aby bolo možné efektívnejšie zabezpečovať ochranné prostriedky pre nemocnice, zdravotníkov či domovy sociálnych služieb.


Stav pomôže zabezpečiť aj to, aby personál nemocníc pracoval tam, kde je potrebný. Uviedol to po rokovaní vlády minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) s tým, že stav umožní vykonať mobilizačné alebo karanténne opatrenia v situácii, ak by sa zvýšili čísla nakazených na ochorenie COVID-19.

Núdzový stav nepredstavuje žiadne riziko pre ľudí a minister si nevie vysvetliť, prečo sa zavedenie stavu démonizuje. „V prvej vlne sme mali núdzový stav, a to je to isté. Mnohí občania republiky ani nevedeli, že je stav zavedený,“ povedal Mikulec.

Majský odmieta vydanie na Slovensko, chce dožiť v Česku
Mestský súd v Prahe rozhoduje o návrhu krajského štátneho zástupcu na vydanie právoplatne odsúdeného Jozefa Majského na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko. Informovala o tom televízia Markíza na svojom spravodajskom webe... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA


Vláda SR na dnešnom rokovaní rozhodla o zavedení núdzového stavu v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Ten bude platiť od štvrtku 1. okróbra. Núdzový stav už na Slovensku v súvislosti s koronavírusom platil od 15. marca do 13. júna tohto roku.

Núdzový stav je podľa Ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možné vyhlásiť za podmienky, že „došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie“. Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.