Neúspech Ursuly von der Leyenovej. V4 neverí novému Paktu o azyle a migrácii (Eric Bonse)
30 | 09 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Komentár Erica Bonsea (taz)


Európe chýba solidarita?


Chcela s tým urobiť krátky proces a do Bruselu pozvala na návštevu šéfov východoeurópskej Vyšehradskej štvorky. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová dúfala, že sa jej tak podarí lepšie „predať“ nový Pakt pre azyl a migráciu. No prerátala sa a neskrývala sklamanie.

„Nedošlo k žiadnemu prelomovému riešeniu,“ – skonštatoval v Bruseli po stretnutí s von der Leyenovou maďarský premiér Viktor Orbán. Cieľom reformných návrhov je stále jedno a to isté – prerozdeliť utečencov v krajinách Európskej únie podľa kvót. S tým ale Maďarsko nesúhlasí.

„Prerozdeľovanie a kvóty vždy zostanú prerozdeľovaním a kvótami, je to úplne jedno, ako sa to nazve,“ – vyhlásil Orbán, ktorý bol v Bruseli spolu s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim a predsedom českej vlády Andrejom Babišom.

Nelegálni migranti kradnú a znásilňujú ženy, vyhlásila Ivana Trumpová
Bývalá manželka prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa (74) Ivana Trumpová (71), rodená Zelníčková, v aktuálnom rozhovore pre britskú televíznu stanicu ITV vyhlásila, že nelegálni migranti v Amerike kradnú a znásilňujú ženy, informuje portál i... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Babiš ešte pred odletom z Prahy označil návrh Európskej komisie, ktorý obsahuje nový druh partnerstva v prerozdeľovaní utečencov, za čistý nezmysel. „Keď neakceptujeme žiadnych migrantov, tak ich nemôžeme ani  presúvať,“ – dodal.
Tvrdý úder pre von der Leyenovú

Európska komisia navrhla , že tie štáty, ktoré nechcú prijať žiadnych uchádzačov o azyl, sa  majú postať o migrantov, ktorí nemajú na azyl nárok. Navyše chce urýchliť ich odsúvanie, a to aj z táborov, ktoré sú plánované na vonkajšej hranici Európskej únie, ako napríklad na gréckom ostrove Lesbos.

Orbán a Babiš ale s takýmto plánom nesúhlasia. Namiesto toho trvajú na tom, aby sa migrantom zabránilo vôbec prísť. Nevyhnutné je preto vybudovať hotspoty mimo Európskej únie, a nie stavať tábory v únii. Európska komisia musí s africkými krajinami rokovať, podobne aj s Líbyou a Sýriou, aby ľudia odtiaľ neodchádzali.

Pre Ursulu von der Leyenovú to je tvrdý úder. Svojím návrhom sa snažila v tomto smere odblokovať Európsku úniu, ktorá je takto ochromená od migračnej krízy v 2015. Najmä Maďarsko, ale aj ďalšie štáty Vyšehradskej skupiny odmietajú prijať uchádzačov o azyl, a odbremeniť tak iné krajiny, ako napríklad Grécko. Reformný plán političky CDU narazil na odmietavý postoj východnej Európy.

Desať hodín znásilňovali maloletých chlapcov na cintoríne. Majú švédsky horor na svedomí migranti?
Niekoľkým hodinám bitia, mučenia a znásilňovania bola vo švédskom meste Solna vystavená dvojica chlapcov vo veku 15 a 17 rokov. Dvojica mužov vo veku 21 a 18 rokov ich zatiahla na cintorín, kde si na nich zatiaľ z neznámych dôvodov vybíjali zlosť... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Timotej Dudka


Plány von der Leyenovej sa dočkali mrazivého prijatia aj v  Európskom parlamente. Viacerí europoslanci varovali, že na vonkajšej hranici Európskej únie tak môže vzniknúť ďalší tábor podobný tomu v Morii, ktorý zhorel. Europoslankyňa za SPD Birgit Sippelová si myslí, že krajiny na vonkajšej hranici únie budú stále čeliť veľkému tlaku.

K solidarite sa nedospelo

Sippelová sa pýta: „Do akej miery vieme zabezpečiť, že takýto proces nepovedie k masovému internovaniu na vonkajšej hranici únie a možno aj k ďalšej Morii?“

Podľa ľavicovej političky Cornelie Ernstovej ide o pakt pre maximálne odsúvanie migrantov. Návrh smeruje k tomu, aby sa do Európy dostalo podľa možnosti čo najmenej ľudí.

Slovensko naďalej odmieta povinné kvóty pre migrantov
Slovensko naďalej odmieta povinné kvóty pre migrantov. Uviedol to dnes po rokovaní vlády minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) v reakcii na návrh Európskej komisie (EK), ktorý počíta so zdieľanou zodpovednosťou... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA


Naopak súhlasný postoj signalizovali konzervatívci. “Je to krok správnym smerom, ale nie je dokonalý,“ – uviedla sociálna demokratka Roberta Metsolaová. Treba zabezpečiť, aby sa na pakte podieľali všetky štáty Európskej únie. Lena Düpontová (CDU) návrh uvítala, pretože sa sústreďuje na dva hlavné faktory – vracanie migrantov a azylové konania.

Na to, aby sa plán mohol realizovať, musia s ním súhlasiť tak Európsky parlament, ako aj Rada ministrov. V rade v princípe stačí kvalifikovaná väčšina, ktorá by sa dala dosiahnuť aj  bez vyšehradských štátov.

Ak sa však k paktu nepridá východná Európa, von der Leyenovej sa nepodarí naplniť cieľ, aby sa zapojili všetky krajiny Európskej únie a zaviazali sa k istej forme solidarity.

Mimovládky už nemôžu do Talianska voziť migrantov.  Nie sú to záchranári
Talianskym úradom došla trpezlivosť. Začali uplatňovať existujúce medzinárodné zákony. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Ivan Brožík