Ďalšia nezhoda v koalícii. SaS je zatiaľ proti zavedeniu núdzového stavu
30 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Mnohé z výrazných sprísnených opatrení, ktoré včera schválil predseda vlády spolu s hlavným hygienikom Mikasom tu už počas prvej vlny boli. V hre je ale aj vyhlásenie núdzového stavu, s čím však koaličná SaS nesúhlasí.


Kým v prvej vlne platil núdzový stav len na oblasť zdravotníctva, teraz by mal platiť celoplošne, čo v pondelok avizoval aj premiér Igor Matovič. Koaličná SaS s tým však nesúhlasí a vláda o tom bude rozhodovať dnes, informuje portál Topky.sk.
Sulík opäť proti Matovičovi

Dôvodom vyhlásenia núdzového stavu má byť pandémia nového koronavírusu. Tento krok však musí dnes odobriť vláda. Matovič vysvetlil, že sa tentokrát nemá týkať len oblasti zdravotníctva, ale pôjde všeobecný núdzový stav. Richard Sulík a jeho Sas ale s návrhom zatiaľ nesúhlasí, pretože koaličná strana zatiaľ nevidí dôvod na všeobecný núdzový stav. „Pozrieme si odôvodnenie a zodpovedne sa rozhodneme. Avšak sme toho názoru, že núdzový stav by mal platiť len pre zdravotníctvo,“ informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. Prípadnú podporu vyhlásenia núdzového stavu vo všetkých segmentoch ešte zváži.

Slovensko je v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie, v tretej fáze opäť vyhlási núdzový stav
Slovensko je podľa schváleného pandemického plánu aktuálne v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA

Zákonné podmienky sú splnené

Iného názoru je tretia koaličná strana Za ľudí, ktorej predsedníčka Veronika Remišová tvrdí, že na núdzový stav sú splnené všetky zákonné podmienky. „Na núdzový stav sú splnené zákonné podmienky. Zavedenie núdzového stavu umožní lepšiu distribúciu ochranných a zdravotných pomôcok, ako aj lepší manažment krízy v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb,“uviedla v stanovisku Remišová. S obmedzeniami by podľa nej mali prísť rýchle a účinné kompenzačné opatrenia pre najviac postihnuté oblasti, ako napríklad šport a kultúra.

Dôvodom všeobecného núdzového stavu je pandémia nového koronavírusu. Počas rokovania ústredného krízového štábu to v pondelok povedal premiér Igor Matovič. „Nebude len na oblasť zdravotníctva, bude to všeobecný núdzový stav,“ vysvetlil Matovič.

Núdzový stav posilňuje práva občanov, tvrdí minister Krajniak
Predĺženie núdzového stavu by bolo vyslovene politické rozhodnutie, povedal exminister práce Ján Richter (Smer-SD). Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Peter Haluza

Núdzový stav ako zbraň

Núdzový stav sa počas prvej vlny pandémie týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca a trval do 14. júna. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 11. marca, ale trvá odvtedy naďalej. Núdzový stav má byť podľa premiéra prijatý najmä z toho dôvodu, že nikto nevie, ako sa situácia s Covid-19 vyvinie. Obavy má z vývoja situácie v nemocniciach aj domovoch sociálnych služieb.

Premiér tiež poukázal na to, že v súčasnosti je štát obmedzený v prípade potreby napríklad rýchleho dodávania ochranných pomôcok či testov. „Túto „záložnú zbraň“ potrebujeme mať zapnutú. Konkrétny návrh bude vypracovaný do zasadnutia vlády v stredu, a potom budem vedieť povedať viac,“ uviedol Igor Matovič. Núdzový stav možno vyhlásiť najdlhšie na 90 dní.

Núdzový stav podľa advokáta nie je možné predlžovať, zákon však nebráni jeho opakovanému vyhláseniu
Núdzový stav nie je možné predlžovať, zákon však nebráni jeho opakovanému vyhláseniu. Pre agentúru SITA to uviedol Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček & Partners. Núdzový stav je podľa zákona možné vyhlásiť len v nevyhnutnom rozsahu... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA

Núdzový stav aj v Česku

Podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možno počas núdzového stavu v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia ľudí.

Núdzový stav zvažuje aj Česká republika. Český minister zdravotníctva Roman Prymula navrhne zavedenie núdzového stavu zrejme už na najbližšom zasadaní českej vlády. Premiér Andrej Babiš sa vyjadril, že návrh nového ministra zdravotníctva podporí. Prymula už predtým podľa Noviniek.cz uviedol, že tento týždeň budú vyhlásené ďalšie opatrenia, medzi ktorými bude aj obmedzenie zhromažďovania na maximálne 10 až 20 osôb.

Česi opäť zvažujú núdzový stav
Český minister zdravotníctva nevylučuje, že opäť navrhne núdzový stav, aby mohli zaviesť prísnejšie opatrenia. Uvažovať o tom budú, pokiaľ sa reprodukčné číslo priblíži k dvom, píše portál seznamzpravy.cz. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová