Česi opäť zvažujú núdzový stav
21 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Český minister zdravotníctva nevylučuje, že opäť navrhne núdzový stav, aby mohli zaviesť prísnejšie opatrenia. Uvažovať o tom budú, pokiaľ sa reprodukčné číslo priblíži k dvom, píše portál seznamzpravy.cz.


Premiér Andrej Babiš v piatok povedal, že vyhlásenie núdzového stavu je na Adamovi Vojtěchovi, ktorý je šéfom rezortu. „Je to otázka na ministra zdravotníctva, ktorý musí zdôvodniť, či opatrenia, ktoré navrhuje, sú v súlade so zákonom. Aby sa nestalo, že nejaké opatrenie, ktoré urobí, bude s nimi v rozpore,“ uviedol Babiš.

Vojtěch opätovný návrh na núdzový stav nevylučuje, povedal to v rozhovore pre seznamzpravy.cz. Dôvodom je možnosť zaviesť prísnejšie opatrenia, ktoré mu zákon o ochrane zdravia inak nedovoľuje.

Pokiaľ sa podľa Vojtecha naďalej nebude situácia vyvíjať dobre, čísla budú rasť aj v tomto týždni a „blížili by sme sa k reprodukčnému číslu dva, tak v takom prípade si myslím, že by bolo nutné návrh na vyhlásenie núdzového stavu podať“.

Český minister zdravotníctva si môže sypať popol na hlavu. Mal počúvať slovenského odborníka?
Česi opäť nosia rúška vo vnútorných priestoroch. Slovenského epidemiológa, ktorý radil ministrovi zavedenie tohto opatrenia už v auguste, za „extrémny názor“ skritizovali. Čas mu však dal za pravdu. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


„Je objektívnou realitou, že máme v republike veľké riziko exponenciálneho šírenia. Aktuálne reprodukčné číslo je 1,6,“ konštatoval šéf Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav  Dušek. Epidémia je podľa neho zvládnuteľná, no dajú sa očakávať rastúce počty ľudí, ktorí budú potrebovať hospitalizáciu, píše portál českej televízie ČT24.

Niektoré opatrenia však už sprísnili už od piatka 18. septembra. V krajine platí plošné zatvorenie nočných prevádzok barov a reštaurácií. K úplnému uzatvoreniu reštaurácií sa podľa portálu českej televízie ČT24 ale ministerstvo zdravotníctva uchýliť nechce.

Zmeny sa dotkli aj školákov, ktorí podobne ako na Slovensku, majú v triedach povinne nosiť rúška, s výnimkou prvého stupňa. Rovnako sú zakázané vnútorné hromadné podujatia na státie pre viac ako 10 ľudí. Výnimku majú výstavy, trhy a podobné akcie.

S koronavírusom sa musíme naučiť žiť aspoň do jari, hovorí epidemiológ
Epidemiológ Rastislav Maďar bol počas prvej vlny koronavírusu v Čechách jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. V auguste sa kvôli návrhu na sprísnenie opatrení stal terčom kritiky, dnes mu však dávajú za pravdu. V rozhovore pre portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Povinnosť nosiť rúško vo všetkých vnútorných priestoroch v Čechách platí od 10. septembra. V Prahe plánujú hygienici zaviesť prekrytie horných dýchacích ciest aj v prípade vonkajších podujatí nad 100 ľudí. Podľa Vojtěcha o tom uvažujú aj ďalšie regióny a mohlo by byť i plošné, informoval portál českej televízie.

Česi majú od uplynulého piatku k dispozícii aj novú verziu aplikácie eRouška, ktorá užívateľa upozorní na možný kontakt s infikovaným. Aplikácia je pomocným nástrojom tzv. inteligentnej karantény. Pokiaľ je človek pozitívne testovaný, dostane od hygienikov unikátny kód. Ten po zadaní do aplikácie umožní odoslať varovanie na všetky zariadenia, ktoré telefón vo svojej blízkosti zaznamenal. O stretnutí s nakazeným sa tak anonymne dozvedia aj ľudia, ktorých hygienici nie sú schopní pomocou trasovania nájsť.

V Českej republike majú podľa webu ministerstva zdravotníctva aktuálne 516 hospitalizovaných ľudí s ochorením COVID-19 a 499 ich doteraz zomrelo. Na umelej pľúcnej ventilácii je podľa portálu tvnoviny.sk 94 pacientov. Celkovo sa doteraz nakazilo viac ako 48-tisíc ľudí. Denné nárasty v minulom týždni postupne prekonali hranicu 2 a 3-tisíc prípadov.

WHO schválila protokol o testovaní bylinných liekov na koronavírus
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v sobotu protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií, informuje agentúra AFP. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR