V kauze zariadenia Čistý deň začnú opäť preverovať. Podnet dala prokuratúra
29 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Polícia musí opäť začať vyšetrovanie, či Simona a Tamara, chovankyne Čistého dňa, verejným vystúpením pochválili toto zariadenie výmenou za drogy.


Obe chovankyne podľa Aktuality.sk najskôr ostro prehovorili proti Čistému dňu, neskôr ale otočili a zastávali sa šéfov zariadenia, teda manželov Tománkovcov. „Simona mu (Danielovi Lipšicovi, ktorý ju v tom čase ako advokát zastupoval) vraj povedala, že pán Tománek jej núkal drogy. Ale ono to tak vôbec nebolo. Bola to klamlivá informácia,“ otočila svoje výpovede Tamara v rozhovore pre denník Plus jeden deň v apríli 2017.

V kauze Čistý deň sa začali tri nové trestné stíhania
Generálna prokuratúra dala pokyn na začatie vyšetrovania troch nových prípadov. Smerujú aj k policajtom, informoval portál Aktuality.sk. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

Komunikácia s Kočnerom

Ako sa podľa Aktuality.sk neskôr ukázalo, spoluzakladateľka Čistého dňa Zuzana Miková Tománková počas kauzy komunikovala s mafiánom Marianom Kočnerom a upozornila ho na problémy s jednou z klientiek – spomínanou Simonou. „Sime dochádza matros, hysterci, chce odísť,“ napísala Kočnerovi. Túto vetu už v januári medializoval denník Sme a vzápätí sa ňou začala zaoberať generálna prokuratúra, ktorá má dohľad nad kauzou Čistý deň. Na základe týchto signálov sa začalo preverovať, či v Čistom dni nedochádzalo k šíreniu toxikománie, čo začiatkom tohto roka potvrdila generálna prokuratúra.

Vyšetrovateľ krajskej polície v Trnave ale nové podozrenia napokon odmietol riešiť. Jeho postup začiatkom septembra tvrdo skritizovala Okresná prokuratúra v Galante. „Vyšetrovateľ nemal vôbec rozhodovať, ale postupovať v zmysle usmernenia generálneho prokurátora...“ alebo „... uznesenie je zmätočné, nejasné, nepreskúmateľné...“ či  „... nie je jasné, ako k záverom vyšetrovateľ prišiel,“ píše sa v uznesení galantskej prokuratúry zo 4. septembra, ktoré majú Aktuality.sk k dispozícii.

Kočner chcel odstaviť Kollára, "kauza" Čistý deň mu vtedy nevyšla. Ten teraz reaguje na "Kočneroviny"
Organizovaná zločinecká skupina cieľavedome zneužívala policajnú moc, niektorých okresných prokurátorov, sudcov a podsvetie na to, aby diskreditovala nepohodlných politikov, povedal pre TASR predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v reakcii na... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Redakcia, TASR

Sex a drogy v zariadení

Námestníčka Okresnej prokuratúry v Galante dala preto vyšetrovateľovi pokyn vo veci znovu konať a rozhodnúť. Polícia tak opäť musí preveriť, či v Čistom dni nedostávali dve dievčatá drogy, aby pred médiami toto zariadenie chválili, čo vyplýva z uznesenia galantskej prokuratúry. Trestné oznámenie na Čistý deň podala pre podozrenie z držania a obchodovania so psychotropnými látkami na začiatku roka Natália Blahová. Práve táto bývalá poslankyňa ešte v septembri 2016 upozornila vo svojom blogu na situáciu v Čistom dni.

Čo sa dialo v resocializačnom zariadení zatiaľ vypovedajú dva rozsudky nad mužmi, ktorí v zariadení pôsobili. Bývalému zamestnancovi vymeral súd za sex s vtedy 14-ročnou chovankyňou päť rokov, štyri mesiace a pokutu 500 eur, ba aj niekdajší šéf zariadenia Peter Tománek v tejto súvislosti hovoril o takzvanom sexe na rozlúčku. Bývalý psychológ dostal za sex s troma neplnoletými klientkami počas terénneho pobytu na chate trojročnú podmienku.

Kočner mal ovplyvňovať vyšetrovanie kauzy Čistý deň
Marián Kočner mal mať v minulosti záujem na ovplyvňovaní medializácie prípadu resocializačného zariadenia Čistý deň. Podľa najnovších zistení mohol mať dokonca vplyv aj na výsluch klientky centra. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

 Pomocná ruka od Kočnera

V marci 2017 sa dostala na verejnosť fotka zo stretnutia Mariana Kočnera so spoluzakladateľkou Čistého dňa Zuzanou Mikovou Tománkovou. Spolu s nimi sedel za stolom v bratislavskom hoteli aj vtedy Kočnerov blízky človek, exsiskár Peter Tóth. Počas vyšetrovania úplne inej kauzy, vraždy novinára Jána Kuciaka, sa ukázalo, že Kočner s Mikovou Tománkovou komunikoval veľmi čulo. Svedčí o tom Kočnerova Threema.

„Dobrý večer. Ešte raz prosím bez konzultácie so mnou nepodnikajte žiadne kroky a ani sa o situácii s nikým nebavte. Ani s klientami. Ďakujú realizátori,“ píše Mikovej Tománkovej Kočner 27. mája 2017.  „Nedovolili by sme si mariť úsilie realizatorov. ?sedíme doma, chlapci sa neozvali, asi stale pracuju, mozno dievčatko znovu prespi v chránenom prostredi. Druhú karkuľku strazime ako oko v hlave,“ odpovedala podľa Aktuality.sk Tománková.

Kočner mal mať prsty aj v kauze Čistý deň, kde dochádzalo k sexuálnemu zenužívaniu mladistvých
Dáta z Kočnerovej knižnice najnovšie odhalili spojitosť medzi Mariánom Kočnerom a manželmi Tománkovcami, známymi z kauzy Čistý deň, kde dohádzalo k sexuálnemu zneužívaniu chovankýň. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová

Použili aj osobné údaje

Spoluzakladateľka Čistého dňa poslala dokonca Kočnerovi aj osobné údaje zverenkyne a informácie o jej hospitalizácii s názvom nemocničného oddelenia i menom ošetrujúceho lekára. Zverejňovanie osobných dát o chovankyni pritom môže byť problém. Trestný zákon pozná trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Vzťahuje sa na toho, kto neoprávnene poskytne, sprístupní alebo zverejní osobné údaje získané v súvislosti s výkonom svojho povolania, uvádzajú v závere Aktuality.sk.

ČISTÝ DEŇ VRACIA ÚDER: Blahovú zažaloval riaditeľ Tománek a chovanci centra, dôvodom je ohováranie
Poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová bude čeliť žalobám za poškodenie dobrého mena a ohováranie. Čítať ďalej
10 | 10 | 2019 | TASR