Slovensko má ešte šancu situáciu zvrátiť, hovorí Flegr
27 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Česká republika sa podľa profesora Jaroslava Flegra scenáru podobnému ako v severnom Taliansku už nevyhne. Slováci však stále majú šancu to zvrátiť, povedal v rozhovore pre portál sme.sk.


Podľa evolučného biológa a parazitológa Flegra naši západní susedia urobili „všetky chyby, aké sa urobiť dajú“ a sú na tom extrémne zle. „V Česku sme už na pokraji zrútenia zdravotného systému. Aj keby sa hneď urobili tie najúčinnejšie opatrenia, myslím si, že sa už tento rast prípadov koronavírusu a jeho dôsledkov nezastaví,“ uviedol profesor Flegr.

Slovensko je podľa neho v lepšej situácii. „V priamom prenose teraz uvidíte, čo sa stane, keď sa odkladajú nepopulárne opatrenia a keď sa filozofuje, ako dobre alebo zle pomáhajú rúška,“ povedal na margo diania v Českej republike.

Mikulec nevylúčil návrat policajtov na hranice, ak sa bude situácia s koronavírusom zhoršovať
Čísla nakazených koronavírusom vo svete či v okolitých krajinách stúpajú a aj mnohí ľudia na Slovensku pristupujú k prijatým opatreniam neadekvátne a dehonestujú ich. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA


Ľudia si podľa Flegra neuvedomujú že, počet nakazených prípadov neukazuje to, čo sa deje dnes, ale stav, ktorý bol pred niekoľkými dňami. V skutočnosti je preto situácia oveľa horšia. „Exponenciálny rast v Česku je hrozne rýchly,“ uviedol ďalej pre portál sme.sk a dodal, že je i zákerný. „Dlho sa zdá, že je dobre, no zrazu sa za tri dni preplnia nemocnice.“

Ako ďalej uviedol, počet infikovaných rastie exponenciálne aj na Slovensku, ale nie tak rýchlo ako u našich susedov. Súčasne, s približne 10-dňovým oneskorením, priamo úmerne rovnakým spôsobom pribúda aj počet hospitalizovaných. A asi o mesiac neskôr bude rásť aj denný počet umierajúcich.

Na otázku portálu SME, ako presvedčiť ľudí na Slovensku, aby sa začali inak správať, lebo môžu mnohí umierať, mal Flegr jasnú odpoveď. „Musia sa im ukázať zábery z Česka. Taliansko je pre nich asi príliš ďaleko. Keď teraz uvidia, často aj svojich známych v Česku, do čoho sa dostali pre neochotu nosiť rúško a trochu sa obmedziť, možno tí mŕtvi, čo tu budú o tri týždne, neumrú nadarmo.“

Slováci vyrobili test, ktorý rozlíši chrípku od koronavírusu
S prichádzajúcou jeseňou sa čoraz častejšie skloňujú obavy z kombinácie nového koronavírusu a chrípky. Keďže majú podobné symptómy, nemusí byť vždy jednoduché rozlíšiť, o ktoré ochorenie vlastne ide. Nový slovenský test to dokáže vyriešiť, uvádza... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Flegr očakáva v Čechách spontánny „lockdown“. „Na Slovensku asi umelý, keď uvidíte, čo sa u nás deje, budete musieť zastaviť ekonomiku riadene ako na jar,“ odhaduje biológ. Podľa neho je to jediné, čím sa dá exponenciálny rast zastaviť, povedal ďalej pre sme.sk.

Pripustil, že nevie, v akej fáze sa teraz Slovensko nachádza, ale prepočet si môže urobiť každý. „Vezmite si, ako zo dňa na deň pribúdajú infikovaní, zlogaritmujte si tie čísla a tými logaritmami preložte priamku, pretiahnite ju o kúsok ďalej, stačí o 14 alebo 21 dní, a potom to zase odlogaritmujte. Uvidíte, do akých strašidelných výšok sa vám vyšplhajú počty infikovaných,“ vysvetľuje Flegr. A aj ten, komu sa do matematiky nechce, môže vidieť, že čísla, ktoré pred 14 dňami predpovedal, sú teraz oveľa vyššie. Z toho je podľa neho zrejmé, že nejde o šírenie poplašných správ, ale že to tak proste bude.

S koronavírusom sa musíme naučiť žiť aspoň do jari, hovorí epidemiológ
Epidemiológ Rastislav Maďar bol počas prvej vlny koronavírusu v Čechách jednou z hlavných tvárí boja proti pandémii. V auguste sa kvôli návrhu na sprísnenie opatrení stal terčom kritiky, dnes mu však dávajú za pravdu. V rozhovore pre portál... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Napriek tomu je presvedčený, že rozumné štáty dokážu „druhú vlnu“ zabrzdiť. „Myslím si, že Nemecko to zastaví. Mnoho západoeurópskych krajín to dokáže zastaviť, trochu sa bojím o Francúzsko. Je to obrovská krajina a sú nedisciplinovaní. Obávam sa, že dopadnú podobne ako my,“ zamýšľa sa ešte Flegr.

Raz sa to, samozrejme, skončí. „Teraz dostaneme pekne po ústach, dúfam, že v čo najmenej štátoch. Potom budeme v takej polokaranténe, určite v rúškach, často s prácou z domu a s dištančným vzdelávaním,“ naznačuje ďalší vývoj. Takto budeme podľa Flegra musieť počkať, kým bude dostupná vakcína.

Do stavu pred pandémiou sa dostaneme, keď budeme schopní preočkovať približne 30 až 40 percent populácie. Tým epidémia stratí schopnosť šíriť sa a vírus bude pod kontrolou, dodal pre sme.sk. A asi za 30 rokov sa COVID-19 stane ďalšou detskou chorobou a SARS-CoV-2 sa zaradí k štyrom koronavírusom, ktoré už v sebe máme.

Počet úmrtí v súvislosti s COVID-19 v druhej vlne narástol o 125 percent oproti prvej vlne
V druhej vlne pandémie COVID-19 narástol za posledné dva mesiace počet úmrtí oproti prvej vlne, ktorá trvala päť mesiacov, o 125 percent. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, za posledné tri týždne Úrad pre... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | SITA