Nemecký minister varuje, že európske bezpečnostné opatrenia môžu zabiť viac ľudí ako samotný Covid-19
27 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Opatrenia proti koronavírusu budú mať výrazne závažnejšie následky ako samotná choroba, najmä v rozvojových krajinách, varoval nemecký minister pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Gerd Muller, informuje portál RT.


Ponurú prognózu urobil nemecký úradník v rozhovore pre denník Handelsblatt. Pandémia už spustila „jednu z najväčších“ kríz hladu a chudoby na svete, uviedol Muller - a ďalšie škody budú napáchané opatreniami prijatými na boj proti nej.

Kvôli tomuto rok očakávame ďalších 400 000 úmrtí na maláriu a HIV iba na africkom kontinente, zatiaľ čo ďalších pol milióna zomrie na tuberkulózu.

Situácia vyplýva zo skutočnosti, že Západ, a najmä EÚ, preniesol svoje pomocné úsilie na boj proti koronavírusom doma, a nie na pomoc chudobným inde. Pandémia Covid-19 trochu zaslepila Západ, ktorý stratil z pozornosti rastúce problémy vo zvyšku sveta, argumentoval Muller.

1 zo 7 pozitívnych prípadov na Covid-19 sú zdravotnícki pracovníci, tvrdí šéf WHO
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zdôraznil, že dnes musia krajiny „viac ako kedykoľvek predtým“ zvýšiť bezpečnosť lekárov a zdravotných sestier, pretože mnohé z nich sa ľahko nakazia pri liečbe pacientov s... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Dodávka potravín a liekov už nie je zaručená," uviedol. "Mnoho programov na pomoc zo Západu nie je primerane financovaných."

Minister sa domnieva, že zanedbanie problémov rozvojového sveta nakoniec "pohryzne Západ". Obzvlášť EÚ a Nemecko sa pozerajú na „humanitárne katastrofy“, ktoré sa „hromadia priamo pred našimi dverami“.

„Európa sa rozhodla podporiť svoje vlastné hospodárstvo programami v hodnote zhruba dvoch biliónov eur. Pre Afriku sa neplánuje žiadna ďalšia podpora. A presne toto nás dobehne,” dodal Muller.

Minister tiež nevylúčil, že v dôsledku koronavírusu a boja proti nemu dôjde k novej vlne masovej migrácie, pretože zanedbávanie rozvoja zo strany Západu má spôsobiť chudobu, vojny a v dôsledku toho nový príliv utečencov.

Moderna, Pfizer a AstraZeneca požadujú okamžité schválenie svojich vakcín
Konkurenti v pretekoch vo vakcíne proti Covid-19 zverejňujú klinické protokoly v nádeji, že získajú lukratívne núdzové schválenie, kvôli ktorému bola predtým odcudzovaná vakcína Sputnik V. Tentokrát sú však médiá ticho, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár