NASA premenila údaje z vesmírnych ďalekohľadov na nádherné symfónie (VIDEO)
26 | 09 | 2020 I Marek Molnár

NASA sa neuspokojila s ohromujúcimi snímkami z nášho vesmíru, keďže zobrala údaje z ďalekohľadov pozorujúcich galaktický stred Mliečnej dráhy a vytvorila nebeskú symfóniu, informuje portál RT.


NASA pravidelne sníma digitálne údaje zo vzdialených ďalekohľadov a premieňa ich na úchvatné snímky. Tieto obrázky sú kompozity rôznych vlnových dĺžok svetla a žiarenia, ktoré ľudské oko nevidí.

V snahe prekonať samého seba NASA posunula veci na vyššiu úroveň a „sonifikovala“ hviezdy pomocou rovnakých údajov digitálneho ďalekohľadu na vytvorenie krátkych vesmírnych koncertov.

Sonifikácia je proces, pri ktorom sa údaje vo forme binárneho kódu alebo množstva jednotiek a núl prekladajú do zvuku a nie do obrazu.

Vedci objavili na Saturnovom mesiaci Enceladus čerstvú vrstvu kryštálov (FOTO)
Vďaka vylepšeným technikám zobrazovacej analýzy vedci zistili, že ľad na Saturnovom mesiaci Enceladus je čerstvý a regeneruje sa, čo im poskytuje nový pohľad na procesy v našej slnečnej sústave, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár


S cieľom kontextualizovať informácie vytvorila NASA tieto audiovizuálne zážitky, pri ktorých je výška riadená polohou a intenzitou hviezd nájdených na snímkach galaktického centra.

Hviezdam a jednotlivým jasným svetlám sú priradené jednotlivé noty, zatiaľ čo oblaky plynu a prachu produkujú zvuky atmosférického bučania, ktoré sa vyvíjajú, keď sa postupuje v obrázkoch zľava doprava.

Zvuková nahrávka končí pri čiernej diere Strelec A* s hmotnosťou štyroch miliónov sĺnk. Krátky zvukový kúsok pokrýva oblasť našej galaxie, ktorá má zhruba 400 svetelných rokov.



Galaktické symfónie, ktoré sa odohrávajú asi 26 000 svetelných rokov od Zeme, pozostávajú z „vystúpení“ Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu NASA, Spitzerovho vesmírneho ďalekohľadu a röntgenového observatória Chandra.

Každý ďalekohľad hrá na svoj vlastný „nástroj“, ktorý je viazaný na údaje, ktoré zhromažďuje.

Hubblovho vesmírny ďalekohľad zapuzdruje energetické oblasti galaxie, kde sa rodia hviezdy, s jemnými pizzicato strunami.



Spitzer „prehráva“ éterické infračervené spektrum a vytvára zvuky zvonov zo žiariaceho prachu.



V neposlednom rade Chandra „spieva“ očarujúce röntgenové lúče z ultraohriateho plynu, ktorý je výsledkom výbuchov supernov.



V rámci projektu sa tiež vytvorili sonifikované verzie zvyškov výbuchu supernovy Cassiopeia A a svetoznámy obraz „Piliere stvorenia“.





Aj druhý dobrovoľník zaočkovaný vakcínou AstraZeneca údajne trpí neurologickou poruchou
Dvaja ľudia ochoreli počas testovania vakcíny proti Covid-19 spoločnosti AstraZeneca vo Veľkej Británii, odhalili interné dokumenty spoločnosti a zdroj uviedol, že obaja trpeli rovnako závažnou neurologickou poruchou, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár