Čínsky vývozný stroj sa prebúdza späť k životu
26 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Veľké ekonomiky môžu mať problémy, ale ich chuť po čínskej elektronike rastie


Čínsky exportný stroj bol v minulom roku pod tlakom zo všetkých smerov. Obchodná vojna s USA zničovala dopyt a konkurencia zo strany ostatných výrobných uzlov silnela, píše ft.com. Teraz sa presuňme do polovice roku 2020. Predovšetkým vďaka pandémii, ktorá vznikla na jej území, Čínska dominancia v globálnom vývoze zaznamenala najvyššiu úroveň v celej svojej existencií.

Rovnaký koronavírus, ktorý spôsobil spomalenie globálneho obchodu, spravil chuť spotrebiteľom na tovary vyrobené v Číne, ako sú elektronické výrobky a lekárske vybavenie. Tento rozmach vývozu podporuje skoré oživenie krajiny v čase, keď sa ostatné veľké ekonomiky ekonomicky trápia. Toto však vyvoláva otázku, či nedávna obchodná výhoda Číny prežije pandémiu.

Údaje z Oxford Economics a Haver Analytics ukazujú, že hoci celkové objemy klesli, podiel Číny na globálnom exporte v porovnaní s ostatnými veľkými vývozcami v apríli vyskočil na viac ako 18 percent a v júli opäť mierne klesol na 15,9 percent. „Je príliš skoro na to, aby sme odpisovali úlohu Číny v globálnych dodávateľských reťazcoch,“ uviedol Louis Kuijs z Oxford Economics, ktorý poukázal na „fundamentálnu konkurencieschopnosť“ ázijských ekonomík. Dodal, že vplyv na trh bol dočasný, ale poznamenal, že „dôjde k určitému trvalému posunu ... a to by malo byť prínosom pre určité krajiny “.

Chystá sa Čína uštedriť zdrvujúcu ranu USA v obchodnej vojne?
Komentár Gordona G. Changa (Gatestone Institute) Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Covid prináša ekonomický úspech východnej Ázii

Nedávny úspech Číny je tiež výsledkom širšej odolnosti vývozu vo východnej Ázii, ktorú podporuje posun globálneho dopytu smerom k produktom vhodným pre svet pracujúci z domova. Taiwanský vývoz, z ktorého väčšinu tvoria elektronické komponenty a IT a komunikačné produkty, dosiahol v auguste historicky najvyššiu úroveň. V Južnej Kórei vývoz informačných a komunikačných technológií medziročne vzrástol v každom z posledných troch mesiacov po prudkom aprílovom poklese.

Tieto ekonomiky od druhého štvrťroka profitovali hlavne z oveľa nižších množstiev koronavírusových infekcií. Obmedzenia karanténnych opatrení v Číne sa zmierňovali už v apríli, v čase, keď sa ostatné krajiny iba dostávali z chaosu v dôsledku šírenia pandémie. Počet nových prípadov zostáva nižší v Číne, na Taiwane a v Južnej Kórei v porovnaní s USA a Európou.

To vydláždilo cestu pre dostatočné množstvo výrobnej aktivity na to, aby tieto krajiny využil posun v globálnych vzorcoch spotreby. Okrem prudko rastúceho vývozu elektroniky, ktorý sa pozoruje aj na Taiwane a v Južnej Kórei, čínsky vývoz zdravotníckeho materiálu zaznamenal prudký nárast za prvých sedem mesiacov tohto roka. Obchodný prebytok Číny s USA v auguste dosiahol 34,2 miliárd dolárov, čo je najvyššia úroveň od novembra 2018.

Čína prichádza s návrhom globálnych digitálnych pravidiel
Peking chce, aby svetové spoločenstvo prijalo súbor pravidiel pre rozvoj digitálnej ekonomiky, ktoré by podporili národnú suverenitu nad dátami a postavili sa proti hromadnému elektronickému sledovaniu v zahraničnom kyberpriestore, informuje portál... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Trinh Nguyen, hlavný ekonóm spoločnosti Natixis, poukazuje na „rozdvojenie výkonu v globálnom meradle“. Odráža sa to v Južnej Kórei, kde si elektronika a zdravotnícke spotrebné výrobky počínali dobre, ale „ťažký priemysel, lodná doprava a automobily, sa trápili." V Japonsku vývoz klesal už šiesty mesiac po sebe.

V Číne štát poskytol podporu výrobe spôsobom, ktorý je podľa Kuijsa v USA „nepredstaviteľný“. Dodal však, že exportná reakcia v Číne sa týkala hlavne „podnikateľských a agilných“ spoločností. "Prakticky žiadna z týchto spoločností nie je vo vlastníctve štátu," uviedol. Aj keď sa celkový vývoz dokázal prispôsobiť meniacemu sa dopytu, nálada vo výrobných uzloch je zmiešaná.
Situácia sa zlepšuje, ale čo budúcnosť ?

Kexin Chen, manažérka predaja továrne na hračky v Guangdongu, uviedla, že vývozné objednávky z Európy sa zlepšujú, ale pripustila, že jej biznis stále bojuje o prežitie. "Počítame s [objednávkami] na Čierny piatok a Vianoce," uviedla.

Americký export do Číny sa nemusí zotaviť z obchodnej vojny
18 | 11 | 2019 | Mário Martinka


Inde sú náznaky, že aspekty východoázijského exportného boomu môžu byť vyvolané krátkodobými obavami dodávateľských reťazcov. Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, najväčší producent čipov na svete, minulý mesiac investorom povedal, že technologické spoločnosti budujú väčšie zásoby, pretože sa obávajú, že nové vlny infekcií Covid-19 môžu opäť narušiť dodávateľské reťazce.

Niektorí odborníci naznačujú, že rozmach, najmä v Číne, je dočasným následkom pandémie. Ekonómovia zo spoločnosti Nomura poukazujú na stimulačné balíčky na západe, ktoré podľa nich pomohli zvýšiť dopyt po dovážanom tovare, ako sú napríklad notebooky. Tieto opatrenia sú v kontraste s tlmenejšími stimulačnými snahami v Číne, ktorá sa zameriava na dodávanie tovaru. Údaje o maloobchodnom predaji sa minulý mesiac vrátili k rastu, v porovnaní s priemyselnou výrobou však zostávajú slabé.

„Čína menej stimulovala a viac sa spolieha na vývoz, aby podporila svoje vlastné oživenie,“ uviedol Brad Setser, vedúci pracovník think-tanku Rady pre zahraničné vzťahy, ktorý poukazuje na „obrovský posun globálneho prebytku smerom k Ázii." Povedal: "Myslím si, že prebytok v priebehu času vyvolá obavy, že v určitom zmysle sa Čína nepodieľa na podpore globálneho dopytu uprostred pandémie."

Pomalá smrť veľkých ropných spoločností
Ropný priemysel sa musí vynájsť, aby v nízkouhlíkovej ére prežil, píše rt.com Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Mário Martinka