Čína prichádza s návrhom globálnych digitálnych pravidiel
09 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Peking chce, aby svetové spoločenstvo prijalo súbor pravidiel pre rozvoj digitálnej ekonomiky, ktoré by podporili národnú suverenitu nad dátami a postavili sa proti hromadnému elektronickému sledovaniu v zahraničnom kyberpriestore, informuje portál RT.


Kódex správania, nazývaný „Globálna iniciatíva pre bezpečnosť údajov“, predstavil v utorok čínsky minister zahraničia Wang Yi na konferencii v Pekingu. Aj keď sa v jeho prejave nikdy nespomínal názov „Spojené štáty“, určite na ne predstaviteľ myslel, keďže návrh uviedol po nedávnych útokoch Washingtonu na čínsky technologický sektor.

„Istá krajina, ktorá rada uskutočňuje jednostranné činy, neustále vznáša neopodstatnené obvinenia proti iným v mene čistej siete a použila bezpečnosť ako zámienku na to, aby sa jej obeťami stali podniky v iných krajinách, ktoré majú konkurenčnú výhodu,“ uviedol.

"Proti takýmto do očí bijúcim činom šikanovania treba namietať a odmietnuť ich," uviedol čínsky minister zahraničia Wang Yi.

Globálna ekonomika sa tak „skoro“ nevráti na predpandemickú úroveň
Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing v ďalšom pochmúrnom výhľade pre globálnú ekonomiku varoval, že svetu môže trvať oveľa dlhšie, kým sa ekonomicky zotaví z Covid-19, ako sa doteraz myslelo, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Trumpova administratíva minulý mesiac ohlásila iniciatívu „Čistá sieť“, ktorej cieľom je vytlačiť „nedôveryhodné“ čínske telekomunikačné spoločnosti a aplikácie z amerického trhu a chrániť podmorské komunikačné káble pred odpočúvaním.

Wang, ktorý tiež zastáva mocný úrad štátneho radcu, označil americký prístup za politizáciu bezpečnostných otázok a protekcionizmus, ktorý potláča inovácie, a načrtol vlastnú čínsku víziu digitálnej budúcnosti. Peking je presvedčený, že národné vlády majú legitímny nárok na údaje generované na základe ich zvrchovanosti a mali by navzájom rešpektovať zákony o ich zaobchádzaní.

Okrem iného to znamená, že krajiny by nemali „vykonávať hromadný dohľad na cudzej pôde alebo sa zapojiť do neoprávneného zhromažďovania osobných informácií iných štátov,“ uviedol. Vlády by takisto nemali tlačiť na domáce spoločnosti, aby ukladali zahraničné údaje na svojom území.

Skúsený investor Jim Rogers tvrdí, že storočie panovania dolára končí
Dolár je na pokraji straty svojho štatútu hlavnej rezervnej meny sveta, uviedol pre RT významný americký investor Jim Rogers po správach o plánoch Číny znížiť svoju časť amerického dlhu. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Samotné spoločnosti nesmú do svojich produktov inštalovať zadné vrátka, aby získali nelegálny prístup k údajom používateľov alebo zneužívali výhody závislosti na svojich produktoch," dodal Wang.

Americký tlak proti čínskym spoločnostiam, ako sú telekomunikačný výrobca Huawei, digitálny gigant Tencent a vlastník spoločnosti TikTok ByteDance, je odôvodnený záujmom o užívateľské údaje a duševné vlastníctvo. Washington tvrdí, že čínske spoločnosti sú podriadené Pekingu a konajú ako vládni agenti pri zbere informácií od svojich zahraničných klientov.

Peking obvinenia popiera a Wong zopakoval, že Čína sa zaväzuje dodržiavať zásady, ktoré navrhuje. "Nechceme a nebudeme požadovať, aby čínske spoločnosti prenášali údaje do zahraničia vláde v rozpore s právnymi predpismi iných krajín," uviedol na stretnutí.

Farage sa zaväzuje „zničiť konzervatívcov“, ak sa Johnson zasekne pri rokovaniach o Brexite
Popredný euroskeptik Nigel Farage vydal prísne varovanie britskej vládnej Konzervatívnej strane a prisľúbil, že pre ňu spôsobí volebný zmätok, ak sa zasekne pri rokovaniach o brexite, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár