Boj medzi Filipínami a Čínou o Juhočínske more pokračuje, Čína sa vysmieva medzinárodnému morskému právu
25 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Gabriella Reyesa (Breitbart)


Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vo svojom virtuálnom prejave v utorok na 75. výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN uviedol, že jeho krajina „rozhodne odmieta“ nedávne „pokusy Pekingu o narušenie“ medzinárodného práva nelegálnym zasahovaním do suverénneho územia iných národov v Juhočínskom mori.


„Musíme si uvedomiť našu povinnosť a záväzok voči charte Organizácie Spojených národov. Tieto záväzky boli ešte umocnené vyhlásením z Manily z roku 1982 o mierovom urovnaní medzinárodných sporov a Filipíny sú pripravené tieto záväzky v Juhočínskom mori dodržať v súlade s Dohovorom OSN o morskom práve UNCLOS z roku 2016, “uviedol Duterte .

Odvolával sa na rozhodnutie nezávislého arbitrážneho tribunálu zriadeného podľa UNCLOS z roku 2016, v ktorom sa zistilo, že tvrdenia Pekingu o takmer celom Juhočínskom mori sú nezákonné. „Toto rozhodnutie je teraz súčasťou medzinárodného práva. Mimo kompromisu a mimo dosahu vlád.  Rozhodne odmietame pokusy o jeho narušenie. Vítame rastúci počet štátov, ktoré rozhodnutie podporili,“ dodal prezident.

Pompeo vyzýva Vatikán, aby nedovolil Číne porušovať náboženskú slobodu
Komentár Thomasa D. Williemsa (Breitbart) Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Peking odmietol rozhodnutie z roku 2016 a odvtedy pokračuje v presadzovaní svojich nezákonných nárokov na takmer celé Juhočínske more. Za posledných šesť mesiacov Čína využila rozptýlenie spôsobené prebiehajúcou pandémiou koronavírusu na zvýšenie svojej nelegálnej činnosti v mori.

Filipínske ministerstvo zahraničných vecí podalo 20. augusta v Pekingu diplomatický protest proti „nelegálnej konfiškácii“ filipínskych rybárskych zariadení čínskou pobrežnou strážou v máji neďaleko filipínskeho Scarborough Shoal. Filipínske ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že „tiež rezolútne vznieslo námietku“ proti „pokračujúcemu nedovolenému vydávaniu rádiových výziev čínskej pobrežnej stráže na filipínske lietadlá, ktoré vykonávajú legitímne pravidelné námorné hliadky v Západnom filipínskom mori.“

Rúhání tvrdí, že americký pokus o opätovné zavedenie sankcií OSN voči Iránu čelí porážke
Iránsky prezident Hasan Rúhání vyjadril presvedčenie, že snaha Washingtonu jednostranne znovu zaviesť sankcie OSN voči jeho krajine nebude úspešná, s tým, že proti rozhodnutiu sa stavajú dokonca aj spojenci USA, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana vydal tlačové vyhlásenie k incidentu, ktoré obviňuje Čínu z porušenia výlučnej ekonomickej zóny Filipín. „Táto oblasť sa nachádza v našej VHZ (výlučná ekonomická zóna). Ich (čínske), takzvané historické práva na oblasť neexistujú inde iba v ich fantázii, "uviedol s odkazom na mapu tzv.„ deväťbodovej čiary “ ktorú Peking vytvoril na posilnenie svojich nezákonných nárokov v Juhočínskom mori. Mapa nakreslená Čínou obopína takmer celé more a presahuje na územie iných národov.

"Naši rybári sú v našej VHZ a rovnako aj naše lode a lietadlá vedú hliadkové lety v našej oblasti," pokračoval Lorenzana. „Oni (Číňania) sú tí, ktorí robia provokácie nelegálnym obsadzovaním niektorých území v rámci našej VHZ. Preto nemajú právo tvrdiť, že presadzujú svoje zákony.“

V posledných rokoch Čína nelegálne okupovala a budovala vojenské základne na útesoch a ostrovčekoch iných národov v Juhočínskom mori. V júli nasadila Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (PLA)  osem stíhačiek na ostrov Woody, časť vietnamských Paracelských ostrovov, kde Peking postavil svoje najväčšie umelé vojenské zariadenie v Juhočínskom mori. Peking predtým okupovaný ostrov vybavil „rozjazdovou dráhou, hangármi a rozmiestnením raketových batérií zem-vzduch HQ-9“.

Američania mali talent v diplomacii, ale stratili ho, poznamenal Lavrov
Americká diplomacia sa mení na zákerné umenie vymáhať požiadavky a ultimáta, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, pretože USA sa snažia obnoviť sankcie proti Iránu podľa dohody z roku 2015, ktorá už právne neplatí, informuje... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár