USA hrajú s Kurdmi v Sýrii "bezohľadné hry", tvrdí Lavrov
22 | 09 | 2020 I Marek Molnár

USA uskutočňujú „veľmi bezohľadné“ kroky v Sýrii a riskujú výbuch celého Blízkeho východu, tvrdí Lavrov


Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov varoval, že Washington musí myslieť ďalej než na nadchádzajúce prezidentské voľby a mať na pamäti budúcnosť Blízkeho východu, keďže podporuje separatizmus v sýrskom kurdskom obyvateľstve, informuje portál RT.


Po takmer desaťročí trvajúcej krvavej občianskej vojne bol na takmer celom sýrskom území obnovený mier, uviedol Lavrov v zdĺhavom a exkluzívnom rozhovore s dubajskou televíznou sieťou Al Arabiya. „Vojenská konfrontácia medzi vládou a opozíciou sa skončila,“ zdôraznil a dodal, že v krajine teraz zostávajú „iba dve ohniská“.

Tou prvou je severozápadná provincia Idlib, kde je ukrytá teroristická skupina Hayat Tahrir al-Sham. Územie, ktoré militanti kontrolujú, sa však „zmenšuje,“ uviedol minister. Hayat Tahrir al-Sham je odnož Al-Káidy, ktorá bola jednou z najväčších a najnásilnejších skupín počas sýrskeho konfliktu.

"A druhým ohniskom je východný breh rieky Eufrat, kde sa kombinuje nelegálna prítomnosť amerických vojsk s tým, že Američania presadzujú separatistické trendy, a povedal by som, že si s kurdskými gardami bezohľadne hrajú," ďalej poznamenal Lavrov.

Bill Gates už vie, že v "najlepšom prípade" pandémia skončí do roku 2020
Bill Gates v posledných dňoch neprestávať chrliť svoje názory na koronavírus. Tentokrát vo svojom najnovšom vyjadrení predpovedal, že pandémia sa skončí do roku 2022 - vďaka vakcínam, do ktorých výrazne investuje, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Kurdi sú viac ako 40-miliónovou etnickou skupinou, ktorá nemá vlastný štát. „Ak sa pokúsite podporiť separatistické trendy, región by mohol explodovať,“ uviedol Lavrov.

Kurdské milície boli spojencami USA počas operácie proti Islamskému štátu (IS, predtým ISIS / ISIL), ktorú Washington použil ako zámienku na rozmiestnenie svojich vojsk na sýrske územie. Spolupráca USA s Kurdmi narušila vzťahy s Tureckom, ktoré už desaťročia bojuje proti kurdskému povstaniu a rázne vystupuje proti akýmkoľvek pokusom o vytvorenie samostatnej krajiny.

Kroky USA sú dôvodom veľkého znepokojenia nielen Turecka a Sýrie, ale aj ďalších krajín s veľkým kurdským obyvateľstvom, ako sú Irak a Irán, zdôraznil Lavrov.

Trump tvrdí, že jeho prezidentská funkcia mu zničila spoločenský život
Kvôli práci v Bielom dome sa môžete cítiť osamelý, uviedol americký prezident Donald Trump počas predvolebného prejavu, pričom dodal, že starí priatelia sú od jeho nástupu do funkcie príliš formálni a nervózni, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Jednou z vecí, ktorá vytvára to, čo Lavrov označil za „veľmi nervóznu situáciu“, bolo rozhodnutie Washingtonu začať s čerpaním ropy na území, ktoré je ovládané Kurdmi, a to úplne bez ohľadu na suverenitu a územnú celistvosť Sýrie. V auguste podpísala málo známa americká firma Delta Crescent Energy LLC dohodu s Kurdmi.

"Dúfam, že Američania chápu, že musia myslieť nielen na voľby, ktoré sa uskutočnia o mesiac a pol, ale aj na budúcnosť tohto regiónu, ktorý je jedným z najdôležitejších regiónov sveta," dodal ruský minister zahraničných vecí.

Na rozdiel od USA Rusko na základe pozvania vlády Damasku v septembri 2015 legálne pomáha Sýrii v boji proti terorizmu. Prioritou pre Moskvu bolo tiež zníženie eskalácie konfliktu a dosiahnutie mierového urovnania medzi bojujúcimi stranami.

Ultraortodoxní Židia podpálili smetný kôš počas protestov v Izraeli (VIDEO)
Ultraortodoxní demonštranti vyšli do ulíc vo viacerých izraelských mestách, aby vyjadrili svoj hnev nad rozhodnutím vlády zaviesť druhú celoštátnu izoláciu, ktorá pretína s oslavami židovského Nového roka, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Marek Molnár