Prezidentka sa stretla s epidemiológmi, vyzýva na férové, zrozumiteľné a predvídateľné opatrenia
24 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Z dôvodu zhoršujúcej sa koronavírusovej situácie u nás i v zahraničí sa prezidentka stretla s poprednými slovenskými epidemiológmi, vrátane hlavného hygienika Jána Mikasa. Apelovala na riešenie komunikácie zo strany štátu a upozornila tiež na dôležitosť vzájomnej solidarity.


Stretnutie sa uskutočnilo v utorok v Prezidentskom paláci a podľa expertného stanoviska odborníkov, situácia  nie je dobrá. „Najbližšie týždne a mesiace sa budeme stretávať s rastúcim počtom infikovaných, aj s negatívnymi dopadmi na kapacitu nemocníc a s vyťažením zdravotného personálu,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti.

„Dobrou správou je, že Slovensko začalo obstarávať nový antigénový test na COVID-19, ktorého výsledky sú dostupné do pár minút,“ napísala ďalej Čaputová. Zároveň informovala, že prisľúbila v tomto procese pomoc, aby sme mohli mať testy čo najskôr k dispozícii. Rýchlejšie získanie výsledku by malo ľuďom výrazne zjednodušiť testovanie a prinieslo by i menej obmedzení.

Na Slovensku je celkovo zatvorených 18 škôl, potvrdil B. Gröhling
Na Slovensku je k strede z dôvodu ochorenia COVID-19 úplne zatvorených 18 škôl. Ide o mierny nárast, v pondelok 21. septembra ich bolo 17. Pred rokovaním vlády to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR


Pre zvládnutie aktuálneho stavu to podľa prezidentky ale nestačí. Je presvedčená, že je potrebné riešiť komunikáciu aj zo strany štátu a jeho inštitúcií. Pomôcť by tomu malo niekoľko princípov, ktoré na stretnutí prezentovala.

V prvom rade by opatrenia nemali byť pre verejnosť prekvapením. Majú byť predvídateľné. „Tak, ako sme mali jasný plán uvoľňovania po prvej vlne, mali by sme vedieť ľuďom dopredu ukázať, aké opatrenia štát zavedie, ak sa situácia zhorší,“ upozornila hlava štátu.

Rovnako by mali vychádzať z dát a odborných posudkov expertov a expertiek. Čaputová považuje ich autoritu za veľmi dôležitú. Podľa nej by mali byť opatrenia tiež zrozumiteľné a férové. To znamená, že pre prípady s rovnakým rizikom šírenia majú platiť rovnaké obmedzenia.

Priemerná hospitalizácia ľudí s ochorením COVID-19 je 11 dní, tvrdí Krajčí
Priemerná hospitalizácia ľudí s novým koronavírusom je 11 dní. Z pozitívne testovaných je hospitalizovaných 12,5 percenta. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v stredu na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2020 v... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR


Ľuďom by mali byť predstavené len také opatrenia, ktoré sú definitívne a majú najvyššiu politickú podporu. „Neprehľadnosť a nezrozumiteľnosť opatrení bude vždy zdrojom odporu verejnosti,“ uviedla ďalej prezidentka. Okrem odbornosti považuje za veľmi dôležitý aj manažment prijímania rozhodnutí a ich výkonu. Takisto komunikáciu s verejnosťou a zodpovednosť za ňu.

„Náš spoločný úspech teda stojí na dvoch pilieroch. Manažovanie zo strany štátu a zodpovednosť, solidarita každého z nás,“ pripomenula vo svojom príspevku. Prijímanie opatrení je okrem toho potrebné naviazať na rýchle a efektívne kompenzovanie strát.

„Je teraz len v našich rukách, aby sme tvrdým opatreniam dokázali predísť. Chce to však od každého z nás väčšiu mieru obozretnosti, vyhýbanie sa situáciám a miestam s väčším rizikom nákazy a dôsledné rešpektovanie odporúčaní,“ apelovala ďalej prezidentka.

Slováci vyrobili test, ktorý rozlíši chrípku od koronavírusu
S prichádzajúcou jeseňou sa čoraz častejšie skloňujú obavy z kombinácie nového koronavírusu a chrípky. Keďže majú podobné symptómy, nemusí byť vždy jednoduché rozlíšiť, o ktoré ochorenie vlastne ide. Nový slovenský test to dokáže vyriešiť, uvádza... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Upozornila najmä na nosenie rúšok, ktoré je podľa nej najmenej bolestivé a zároveň najúčinnejšie opatrenie pre to, aby sa nám situácia nevymkla z pod kontroly. Súčasne uviedla, že so znepokojením sleduje názory rôznych ľudí, ktorí bez rešpektu a aj bez zodpovednosti šíria dezinformácie.

Zatiaľ sme na tom aj v prípade druhej vlny stále lepšie ako okolité štáty. Podľa odborníkov sme na ďalšie týždne a mesiace pripravení. „Potrebujeme sa však výraznejšie pohnúť v zabezpečení dostatočnej finančnej, materiálnej, ale aj morálnej podpory našim zdravotníkom a zdravotníčkam v prvej línii,“ dodala Čaputová. Riešenie situácie si vyžaduje empatiu, solidaritu a ohľaduplnosť všetkých.

Denne vieme otestovať až 7500 ľudí, tvrdí Krajčí
Vďaka veľkokapacitným mobilným odberovým miestam (MOM), ktoré vykonávajú testovanie na ochorenie COVID-19, sme schopní otestovať až 7500 ľudí denne. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR