Parlament vyslovil súhlas so zmluvou posilňujúcou existujúce partnerstvo medzi EÚ a Austráliou
24 | 09 | 2020 I SITA

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) vyslovili súhlas s Rámcovou dohodou medzi Európskou úniou (EÚ) a jej členskými štátmi na jednej strane a Austráliou na strane druhej.


Dohoda posilňuje partnerstvo medzi Austráliou a EÚ, prehlbuje spoluprácu v širokej škále oblastí spoločného záujmu a podporuje spoločné hľadanie riešení výziev na regionálnej aj globálnej úrovni.

Za kľúčové oblasti spolupráce je možné považovať zahraničnopolitické a bezpečnostné otázky, humanitárnu pomoc a globálny rozvoj. Za Slovenskú republiku bola dohoda, s výhradou ratifikácie, podpísaná ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom 5. októbra 2016 v Bruseli.

SaS je proti akejkoľvek forme prerozdeľovania migrantov, tvrdí Sulík
Strana SaS odmieta akékoľvek povinné kvóty pri prerozdeľovaní migrantov. Zhodli sa na tom minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík, ako aj štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). Sulík označil za nekorektné, že sa EÚ snaží... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | SITA


Dohoda predstavuje takzvanú zmiešanú úniovú zmluvu, teda medzinárodnú zmluvu, ktorá pokrýva oblasť spoločných právomocí EÚ a jej členských štátov, a ktorej zmluvnými stranami sú EÚ a jej členské štáty na jednej strane a tretia krajina, v tomto prípade Austrália, na strane druhej.

Z hľadiska slovenského zmluvného práva je dohoda medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy. Vnútroštátny schvaľovací proces bude ukončený ratifikáciou prezidentkou Slovenskej republiky.