Matovič musí zaplatiť pokutu za porušenie zákona! Jej výška sa ale tají
24 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Padni komu padni!? Pokuta neobišla ani nášho premiéra, ktorý sa pred pár mesiacmi verejne priznal, že porušuje zákon, pretože aj s rodinou býva v neskolaudovanom dome. O pokute za to píše portál čas.sk.


Vedome porušil zákon

Premiér sa síce dušoval, že situáciu vyrieši hneď, ako bude mať pandémiu pod kontrolou, no ako zistil Nový Čas, mastná pokuta ho neminula. Matovič sa k nezákonnému bývaniu priznal počas toho, ako ho v júli odvolávali poslanci v parlamente pre jeho odpísanú diplomovku. Jemu osobne ale na sebe prekážalo niečo úplne iné.

„Nasťahoval som svoju rodinu do domu, ktorý ešte nie je skolaudovaný, a som si toho vedomý, že porušujem zákon. Je to asi jediná vec, ktorá mi ťaží svedomie, ale nechcel som, aby moja rodina ďalšie štyri roky žila v činžiaku. Tento svoj zákonný problém si vysporiadam v dohľadnom čase,“ vyhlásil Matovič koncom júla.
Starý zbúral, postavil nový

Nový dom premiéra sa nachádza v jeho rodnej Trnave, kde sa cíti ako doma a odkiaľ sa nechce presťahovať. Názor nezmenil ani vtedy, ako zo svojej funkcie získal právo na premiérsku vilu v hlavnom meste. Po tom, čo predchádzajúca koalícia schválila nákup diplomatického domu, Matovič zmluvy zrušil a naďalej má fungovať ako útočisko pre diplomatov.

Minister Krajči pokračuje v rozvracaní nemocníc. „Zoťal“ ďalšiu riaditeľskú hlavu. Teraz to ale zrejme prepískol
Ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho v odvolávaní riaditeľov štátnych nemocníc, zdá sa, nezastavili ani vzbury personálu proti jeho nominantom v Poprade či Košiciach. Ako informujú tv.noviny.sk, Krajčí pokračuje v dosadzovaní "svojich" riaditeľov... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Matovič teda žije v dome spolu so svojou dlhoročnou manželkou Pavlínou a dvomi dcérami. Práve tá lukratívnu nehnuteľnosť aj vlastní, keďže Matovič sa vzdal majetkov v jej prospech. Starší domček kúpili ešte v roku 2011, neskôr ho ale zbúrali a začali si budovať svoje sídlo. Manželke mal vlastný dom sľubovať dlhých 18 rokov. Dom financovali z vlastného vrecka a bez úveru.
Kolaudáciu už premiér rieši

Keby sa samotný premiér pred časom sám od seba nepriznal k tomu, že ich dom je neskolaudovaný, pravdepodobne by na to nikto neprišiel. Stavebný úrad totiž nemá možnosti zisťovať, či v novopostavených domoch niekto býva, alebo nie. Takto je však situácia iná a miestny úrad skutočnosť riešil.

„Priestupok vo veci užívania predmetnej stavby bez kolaudačného rozhodnutia bol riadne prerokovaný na ústnom konaní a vo veci bolo rozhodnuté uložením pokuty. Rozhodnutie v predmetnej veci k dnešnému dňu zatiaľ ale nie je právoplatné,“ povedala Novému Času Anna Tamajková z Mestského úradu v Trnave. Matovič však už svoj dom rieši a stavebný úrad v Trnave už dostal návrh na vydanie kolaudačného rozhodnutia.
O výške pokuty však každý mlčí

„Na základe tohto návrhu vedie stavebný úrad v súčasnosti kolaudačné konanie,“ dodala Tamajková s tým, že bližšie informácie o pokute nemôžu poskytnúť, keďže ide pri predmetnej nehnuteľnosti o fyzickú osobu. Za bývanie v neskolaudovanej nehnuteľnosti však hrozí pokuta až do výšky 33-tisíc eur. Nový Čas oslovil premiéra s otázkami, akú sumu mu vyrubil stavebný úrad za porušovanie zákona, a či sa voči nej neplánuje odvolať, pretože má na to právo do 15 dní, na otázky však on a ani Úrad vlády nereagovali.

Politológovia známkovali členov vlády. Kto je najlepší minister a kto nepresvedčil?
Vláda má za sebou šesť mesiacov práce. Portál topky.sk oslovil politológov Grigorija Mesežnikova, Michala Cirnera a Radoslava Štefančíka, aby vystavili premiérovi a ministrom „polročné vysvedčenie“. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Natália Sollárová