Mrazivé svedectvo muža, ktorý prežil koronavírus: Tri týždne som bol v kóme, nefunguje mi jedna strana pľúc!
23 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Koronavírus býva často prirovnávaný k chrípke, s čím rad odborníkov zásadne nesúhlasí. Argumentujú to tým, že choroba môže mať aj veľmi ťažký priebeh s radom nečakaných komplikácií. To sa počas jari ukázalo nielen v Taliansku, ale v menšej miere aj v Čechách, píše portál Extra.


Televízia Nova vo svojom dokumente Česko-19 rozoberá napríklad príbeh Pavla Šafářa. Ten chytil koronavírus pred viac ako troma mesiacmi a mal šťastie, že prežil. S vážnymi následkami sa pritom lieči dodnes.

Pavel Šafář bol jedným z tých, ktorí prekonali ťažký priebeh koronavírusovej nákazy. Najskôr tomu pritom nič nenasvedčovalo. „Na začiatku som mal len vysoké teploty, s dýchaním som také problémy nemal,“ povedal Šafář v dokumente Česko-19.

Lucie Bílá pod paľbou fanúšikov: Slová o „blbej chrípke, ktorá sa dá prežiť“, vzbudili búrlivú diskusiu!
Lucie Bílá (54) vo štvrtok oznámila svojím fanúšikom, že prekonala koronavírus. Priebeh vraj u nej nebol ťažký. Niektorých fanúšikov však pobúrili jej slová o „blbej chrípke,“ píše portál Super. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Nasledoval však náhly zvrat a choroba sa začala rýchlo zhoršovať. „Potom, čo som skolaboval, som si musel zavolať sanitku. V nemocnici mi potvrdili, že mám koronavírus. Následne zistili, že sa mi k tomu pridal obojstranný zápal pľúc a ešte ďalšie pridružené problémy, ako zlyhávanie obličiek,“ opísal priebeh prvých pár dní Šafář, ktorý musel byť po troch dňoch v nemocnici blízko svojho bydliska prevezený do Prahy, kde majú lekári väčšie možnosti.

Kvôli komplikovanému zdravotnému stavu ho museli doktori uviesť do umelého spánku. „Povedali mi, že ma uspia na tri až štyri dni. Prebudil som sa ale až po troch týždňoch a zistil som, že ma medzitým presunuli do tretej nemocnice. Pán doktor sa ma spýtal, či viem, aký je dátum. Tak som mu niečo povedal a on odpovedal: Skoro presne, len ste sa o mesiac sekol,“ spomína Šafář.

Nakazený muž bol po celý čas v kritickom stave a doktori niekoľko týždňov bojovali o jeho život. Od doktorov sa potom dopočul, že niekoľkokrát utiekol hrobárovi z lopaty. „Podľa docenta Balíka, ktorý ma ošetroval, som bol najťažší pacient v Čechách,“ prezradil Šafář.

Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Doktori mu skúšali nasadzovať rôzne lieky, či už z Čiech alebo Japonska, žiadne však nezaberali a jeho stav sa zhoršoval. Pár dní za neho museli dýchať prístroje, na ktoré bol napojený 24 hodín denne. Život mu pravdepodobne zachránil až experimentálny liek Remdesivir.

Po jeho nasadení sa začal Šafářov zdravotný stav stabilizovať a po týždni od prvého užitia lieku mohli doktori muža prebudiť. Teraz ubehli viac ako tri mesiace od nakazenia, Šafář sa však stále lieči v nemocnici v stredných Čechách.

Západ v panike - vakcína posilní vplyv Ruska vo svete
Podľa amerického denníka The Wall Street Journal nepomenovalo Rusko vakcínu po kozmickom plavidle Sputnik náhodou. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


„Nefunguje mi polka pľúc, preto musím stále rehabilitovať,“ vysvetlil muž v dokumente. Hoci nemusí byť pripútaný na lôžko, ťažko sa mu dýcha. Zmena je vidieť aj na prvý pohľad, za 3 týždne, kedy ležal v nemocnici, zhodil zo 120 kilogramov na deväťdesiat.

Kým bojoval v nemocnici o život, peklo si zažívala aj Šafářova rodina, ktorá sa o neho starostila. „Človek si uvedomí, že stačilo strašne málo a už by sme sa s rodinou nikdy nevidel. Žena sa bála každého zazvonenia telefónu,“ dodal Šafář.

Kurčatá chované pre Tesco a Lidl zomierajú deformované a v bolestiach
Tajné vyšetrovanie zistilo, že kurčatá chované pre zásobovanie veľkých supermarketov, trávia posledné dni zdeformované a v chronickej bolesti, uvádza britský portál Mirror. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Diana Zaťková