Kurčatá chované pre Tesco a Lidl zomierajú deformované a v bolestiach
22 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Tajné vyšetrovanie zistilo, že kurčatá chované pre zásobovanie veľkých supermarketov, trávia posledné dni zdeformované a v chronickej bolesti, uvádza britský portál Mirror.


Tieto vtáky, ktoré bojovníci za dobré životné podmienky zvierat nazvali prezývkou „frankové kurčatá“, rastú neprirodzenou rýchlosťou, aby uspokojili chuť Britov na kurčatá. Tá sa v číslach pohybuje okolo miliardy týchto domácich vtákov skonzumovaných ročne. Porážajú sa vo veku 35 dní. V roku 1950 to bolo 16 týždňov. Dnes je väčšina kurčiat vo Veľkej Británii z chovných plemien vyvinutých tak, aby priberali 95 gramov denne.

Odborníci na dobré životné podmienky zvierat tvrdia, že rýchle zvýšenie hmotnosti často spôsobuje infarkty a poruchy nôh. Video z farmy Beauchamp Farm neďaleko Gloucesteru a farmy Lower Cleeve Farm v Herefordshire ukazuje, že sliepky sa zrútili pod svojou vlastnou váhou. Niektoré neboli schopné sa správne kŕmiť, niektoré mali vredy a boli pokryté výkalmi. Mŕtve vtáky zostali ležať medzi ostatnými. Farmy dodávajú kurčatá do spoločností Tesco, Sainsbury's a Lidl.

Covid-19 sa šíri medzi českými zdravotníkmi. Nakazili sa už stovky lekárov a sestier
Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky ČR zverejnil údaje o počte nakazených zdravotníkov ochorením Covid-19. Z dostupných dát bohužiaľ vyplýva, že chorobe podľahol už aj lekár a zdravotná sestra, informuje portál Nova. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Timotej Dudka


Spoločnosť Tesco tvrdí, že boli splnené všetky schémy zabezpečenia a legislatívne požiadavky. Conor Jackson, generálny riaditeľ Open Cages, charitatívnej organizácie, ktorá získala zábery v júli a auguste, povedal: „Zvieratá ... zjavne majú silné bolesti.“ Andrew Knight, profesor  životných podmienok zvierat na univerzite vo Winchesteri, uviedol, že na záberoch sú viditeľné „kurčatá s výrazným krívaním ... zažívajúce veľmi silnú bolesť a stres“.

Tesco teraz kupuje časť svojho kurčaťa z fariem, ktoré dávajú pomaly rastúcim vtákom viac priestoru. Ale táto „miestnosť na prechádzanie“ je iba malou časťou predaja. Päťdesiat vedcov napísalo vedúcemu Tesca Daveovi Lewisovi a vyzvalo ho, aby podpísal „záväzok k zlepšeniu“. Waitrose, M&S, Greggs, KFC, Nando's a Pizza Express už podpísali záväzok, ktorý od nich vyžaduje, aby prešli na pomaly rastúce plemená a do roku 2026 poskytli vtákom viac priestoru. Vo Francúzsku teraz podpísali dohodu všetci najväčší maloobchodníci.

Hnutie Progresívne Slovensko vyzýva vládu, aby prijali legislatívu, ktorou sa dekriminalizuje marihuana
Hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva vládu, poslankyne a poslancov, aby prijali zmenu trestnej legislatívy, ktorou sa marihuana dekriminalizuje. Podľa Progresívneho Slovenska sa musí zmeniť aj koncept a prístup na úrovni štátu k tejto... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | SITA


Spoločnosť Tesco uviedla, že začala vyšetrovanie po oboznámení sa s videom, a dodala: „Požadujeme, aby všetci naši dodávatelia dodržiavali vysoké štandardy v oblasti dobrých životných podmienok zvierat." Sainsbury's povedal: „Dobré životné podmienky našich zvierat sú mimoriadne dôležité a vyšetrujeme tieto zábery z farmy Lower Cleeve Farm.“

Lidl uviedol: „Naše čerstvé kuracie mäso je zaistené spoločnosťou Red Tractor a dodržiava prísne normy v oblasti dobrých životných podmienok zvierat a hygieny potravín.“ Spoločnosť Avara Foods, ktorá spracováva kuracie mäso z farmy Beauchamp, uviedla, že zábery ukazujú, že „drvivá väčšina vtákov je čistá, zdravá a má ľahký prístup k potrave a vode“.

Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová