Český minister zdravotníctva rezignoval
21 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie dnes český minister zdravotníctva rezignoval na svoju funkciu. Adam Vojtěch bude ďalej poslancom a bude sa venovať oblasti zdravotníctva, informovali Hospodářske noviny.


„Pánovi premiérovi som odovzdal svoju rezignáciu. Chcem tým vytvoriť priestor na nové riešenie epidémie koronavírusu, ktorá nás bude ešte nejaký čas sprevádzať,“ uviedol Vojtěch na pondelkovej tlačovej konferencii. „Prišiel som na rezort priniesť koncepciu systémovej zmeny. Ale epidémia koronavírusu mi túto úlohu nedovoľuje dokončiť,“ povedal ďalej odchádzajúci minister.

Podľa Vojtěcha zvládla Česká republika prvú vlnu nákazy dobre a myslí si, že za jeho éry sa podarilo v zdravotníctve dokončiť či aspoň naštartovať viacero zmien. Rovnako je presvedčený, že pre zvládnutie epidémie ochorenia COVID-19 urobil maximum. „Nemám sa za čo hanbiť,“ dodal.

Český minister zdravotníctva si môže sypať popol na hlavu. Mal počúvať slovenského odborníka?
Česi opäť nosia rúška vo vnútorných priestoroch. Slovenského epidemiológa, ktorý radil ministrovi zavedenie tohto opatrenia už v auguste, za „extrémny názor“ skritizovali. Čas mu však dal za pravdu. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Premiér Andrej Babiš reagoval na rozhodnutie Vojtěcha prostredníctvom sociálnej siete. „Urobil na ministerstve viac práce ako väčšina jeho predchodcov. A boj s prvou vlnou zvládol neuveriteľne. Chápem, že toho na neho muselo byť moc, že bol znechutený politikou a médiami a rozhodol sa odísť. Ďakujem mu. Za všetko,“ napísal Babiš na Twitteri.

Premiér Babiš vyjadril Vojtěchovi na sociálnej sieti i poďakovanie:



Hospodářske noviny zároveň pripomenuli nezhody, ktoré mali Babiš s Vojtěchom v uplynulých týždňoch, keď sa nevedeli dohodnúť na krokoch v boji proti koronavírusu. Vojtěch ešte ako minister oznámil koncom augusta čiastočne plošný návrat k rúškam, premiér to však skritizoval.

Vojtěch preto návrh stiahol a nariadil nosenie rúšok len v hromadnej doprave, nemocniciach a úradoch. Babiš prišiel s vysvetlením, že minister zdravotníctva mal zlé informácie od odborníkov. V reakcii na to rezignoval epidemiológ Rastislav Maďar, ktorý bol šéfom skupiny na uvoľňovanie opatrení a ktorý tento návrh inicioval. Vojtěch však už minulý týždeň pripustil, že bola chyba, že na rúškach viac netrval.

Česi opäť zvažujú núdzový stav
Český minister zdravotníctva nevylučuje, že opäť navrhne núdzový stav, aby mohli zaviesť prísnejšie opatrenia. Uvažovať o tom budú, pokiaľ sa reprodukčné číslo priblíži k dvom, píše portál seznamzpravy.cz. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová