Vojna medzi Tureckom a Gréckom o východné Stredomorie pokračuje napriek tzv. ústretovému kroku Ankary
20 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Rozhodnutie vrátiť tureckú loď určenú na prieskum ložísk ropy a zemného plynu do prístavu ilustruje ochotu Ankary rokovať s Aténami o riešení vzájomných nárokov vo východnom Stredomorí, tvrdí prezident Recep Tayyip Erdogan.




Minulý týždeň sa do prístavu vrátilo seizmické prieskumné plavidlo Oruc Reis, informoval portál RT. Aj keď Ankara tvrdila, že loď potrebuje bežnú údržbu, Erdogan v piatok uviedol, že pozastavenie prieskumných aktivít v spornom východnom Stredomorí pomôže pri podpore diplomacie s dlhoročným rivalom Turecka - Gréckom. „Dajme diplomacii šancu, navrhnime pozitívny prístup. Grécko by malo tiež pozitívne vnímať tento náš prístup a ďalšie kroky urobme podľa toho,“ uviedol turecký líder v Istanbule.

Spor s Gréckom o kontrolu nad vodami východného Stredomoria sa vyhrotil po tom, čo Turecko minulý mesiac začalo s prieskumom ložísk ropy a zemného plynu. Atény odsúdili tento krok ako nezákonný. Obe krajiny sa prihlásili k vlastníctvu ložísk ropy a zemného plynu vo vodách pri brehoch Kréty a Cypru.

Irak alebo Irán? Zdá sa, že Joe Biden zabudol na to, pre ktorú vojnu hlasoval
Joe Biden urobil vo svojom v prejave na Floride veľkú chybu, keď si pomýlil Irán s Irakom. Americkí občania sa mu teraz smejú, ako chce byť prezidentom USA, keď nevie pre ktorú vojnu hlasoval, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Erdogan uviedol, že je pripravený diskutovať o protichodných záujmoch v Stredozemnom mori s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Zdôraznil však, že aktivity Turecka v sporných vodách sa  nezastavia navždy, pričom poznamenal, že Oruc Reis obnoví normálnu prevádzku, keď prejde nevyhnutnou údržbou, ktorá má byť dokončená za niekoľko týždňov.

Dvaja spojenci NATO na seba opakovane ukazovali prstom, pretože územný spor sa za posledný mesiac zhoršil. Ale z pohľadu Bruselu je tu jeden jasný agresor. Predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová vo svojom prejave o stave Únie začiatkom tohto týždňa uviedla, že nič nemôže ospravedlniť „zastrašovanie“ Grécka vo východnom Stredomorí Tureckom, keďže spor o energetické zdroje pokračuje. Cyprus vyhlásil, že je síce otvorený rokovaniam s Ankarou ale obvinil Turecko z provokácií.

Ako zistíte či ste prechladnutý, alebo máte chrípku a nie Covid?
Blíži sa zima a my už tradične vstupuje do obdobia prechladnutí a chrípky. V tomto roku navyše s komplikáciami, že príznaky oboch týchto chorôb môžu byť veľmi podobné príznakom pre Covid-19. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Diana Zaťková