Vedci našli v Barme najstaršiu spermiu na svete, v jantári prečkala vyše 100 miliónov rokov (video)
20 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Medzinárodný tím vedcov objavil v Barme najstaršiu spermiu na svete. Vedci spermiu našli v organizme oplodnenej samice lastúrničky, ktorá zhruba pred 100 miliónmi rokov uviazla v jantári.


Zaujímavosťou je aj rozmer spermie, ktorá meria 4,6 krát viac než organizmus samca lastúrnatky. Ten dorastá maximálne do niekoľkých milimetrov. "To je ako 7,3 metra veľká spermia v prípade muža vysokého 1,7 metra," uvádza Renate Matzkeová-Karaszová z Univerzity v Mníchove. O náleze píše portál lidovky.cez.

Objav potvrdzuje závery medzinárodného výskumu z roku 2009, ktorého sa zúčastnila aj česká bádateľka Radka Symonová z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej. Vedci vtedy preukázali existenciu takzvanej obrej spermie na štúdii reprodukčných orgánov 100 miliónov rokov starých fosílií lastúrnatek z Brazílie. Dochovanú spermiu ale vtedy nenašli.



Obrie spermie predstavujú pre organizmy, ktoré ich produkujú, veľkú energetickú záťaž a vyskytujú sa iba u niekoľkých živočíšnych druhov. Podobnú reprodukčné stratégiu ako lastúrničky majú napríklad octomilky. Iné živočíšne druhy, vrátane človeka, majú vyvinutú odlišnú reprodukčnú stratégiu, ktorá spočíva v produkcii veľkého množstva miniatúrnych spermií.

Psy ani mačky sa aktívne nepodieľajú na prenose koronavírusu na človeka
Psy ani mačky sa aktívne nepodieľajú na prenose vírusu Sars-CoV-2, nakoľko jednotlivé druhy koronavírusov sú hostiteľsky špecifické. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | SITA