Sexuálny predátor? Trump čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho obťažovania
19 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Súčasného prezidenta USA obviňuje bývalá modelka Amy Dorrisová z toho, že ju sexuálne obťažoval na tenisovom turnaji US Open, píše o tom český bulvárny denník Blesk na svojej webovej stránke odvolávajúc sa na britský denník The Guardian.


„Strčil mi jazyk do krku,“ Amy Dorrisová, ktorá v súčasnej predvolebnej kampani obvinila Trumpa za jeho správanie k nej, ktoré sa udialo pred viac ako 20 rokmi. Aj preto jeho právnici jej slová odmietajú a tvrdia, že vzhľadom na načasovanie krátko pred novembrovými prezidentskými voľbami by mohlo byť jej obvinenia politicky motivované.
Spravila to pre svoje dcéry

Okrem toho bývalá modelka tvrdí, že Donald Trump sa jej proti jej vôli dotýkal po celom tele, pričom ju držal tak, že sa nemohla z jeho zovretia vytrhnúť. Celý incident sa podľa nej stal vo VIP boxe na turnaji US Open v roku 1997, kde bola Dorrisová so svojím vtedajším priateľom Jasonom Binni, ktorý bol Trumpovým blízkym priateľom.

Dnes už 48-ročný Dorrisová tvrdí, že uvažovala o uverejnení tohto zážitku ešte v roku 2016, keď sa voči Trumpovi dostali na verejnosť viaceré obvinenia zo sexuálneho obťažovania od rozličných žien. Napokon sa ale rozhodla, že svoj príbeh zverejňovaať nebude, pretože sa obávala prípadných dopadov na svoju rodinu. „Teraz mi pripadá, že mojim dcéram bude čoskoro 12 rokov a ja chcem, aby vedeli, že nesmiete kohokoľvek nechať robiť niečo, čo sa vám nepáči,“ uviedla podľa portálu blesk.cz bývalá modelka.
Trumpovi právnici to vidia ináč

Dorrisová, ktorá vtedy žila na Floride a v New Yorku, bola len niekoľko dní na návšteve. Po Trumpovom boku dokonca strávila niekoľko dní aj po údajnom incidente. Vysvetľuje to tým, že v meste nikoho nepoznala a zostala so svojím priateľom Binnom, ktorý mal s Trumpom naplánovaný program. Tvrdí tiež, že vo víre všetkých udalostí sa jej ani nepodarilo riadne spracovať to, čo sa vtedy vlastne stalo. „Ľudia strácajú roky s ľuďmi, ktorí ich zneužili. To sa stáva, keď sa vám stane niečo traumatického, že zamrznú,“ pridala ešte Dorrisová.

Trump ponúkol Assangeovi milosť výmenou za zdroje úniknutých emailov
Advokátka zakladateľa webovej stránky WikiLeaks v piatok na londýnskym súde uviedla, že jej klient Julian Assange dostal od USA ponuku, ktorá by bola prospešná pre obe strany. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Trumpovi právnici však tvrdia niečo iné. Podľa nich príbeh, ktorý vyniesla na verejnosť bývalá modelka, nedáva zmysel, a že ak by sa incident skutočne stal, všimol by si ho niekto ďalší z ľudí, ktorí boli vtedy tiež prítomní v boxe na tenisovom turnaji. Pokladajú tiež za ťažko uveriteľné slová, že by sa Dorrisová zdržiavala v Trumpovej blízkosti niekoľko ďalších dní po údajnom napadnutí.

Vzhľadom na to, že bývalá modelka nikdy záležitosť neriešila s políciou, a teraz zostáva 46 dní do prezidentských volieb, v ktorých sa Trump chystá obhajiť svoj mandát, mohla by byť celá záležitosť politicky motivovaná, uviedli prezidentovi právni zástupcovia.
Môže si so ženami robiť čokoľvek?

Rozhovor, v ktorom Dorrisová popisuje svoje zážitky poskytla denníku The Guardian už pred 15 mesiacmi, dlho však váhala s povolením zverejniť ho „Už mi je zle z toho, ako mu to prechádza,“ poznamenala Amy s odkazom na ďalšie početné obvinenia zo sexuálneho napadnutia či znásilnenia, ktorá sa za posledné roky objavili voči Trumpovi, a ktoré všetky prezident popiera. „Už som unavená z toho byť ticho. Je to svojím spôsobom očistec. Chcem, aby sa to dostalo von. Chcem, aby ľudia vedeli, že toto je ten muž, toto je náš prezident. Tieto veci on robí a je to neprijateľné,“ skonštatovala Dorrisová.

Trump podľa Blesku čelil za posledné desaťročie obvineniam zo sexuálneho obťažovania a násilníckeho konania až od 25 žien.

Irak alebo Irán? Zdá sa, že Joe Biden zabudol na to, pre ktorú vojnu hlasoval
Joe Biden urobil vo svojom v prejave na Floride veľkú chybu, keď si pomýlil Irán s Irakom. Americkí občania sa mu teraz smejú, ako chce byť prezidentom USA, keď nevie pre ktorú vojnu hlasoval, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Vo videu z roku 2005, ktoré sa dostalo na verejnosť v prezidentskej kampani v roku 2016, sa prezident chválil, že ako televízna celebrita môže so ženami robiť čokoľvek, napríklad je „jednoducho začať bozkávať“. Prezident ale následne vyhlásil, že išlo len o silácke reči, ktoré nepopisujú jeho skutočné správanie sa k ženám.
Problémy mal aj jeho predchodca

Sexuálny škandál sa spája aj s bývalým prezidentom Billom Clintonom a jeho romániku s 22-ročnou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou. Clinton mal vtedy 49 rokov a vzťah medzi dvojicou mal prebiehať počas jeho prezidentského obdobia v rokoch 1995-97. Ich ľúbostný románik viedol až k jeho impeachmentu. Po 21-dňovom senátnom procese v roku 1999 ho ale zbavili obvinení z krivej prísahy a marenia úradného výkonu.

Clinton totiž najskôr pod prísahou vyhlásil, že s Lewinskou sex nemal. Neskôr sa však na jej šatách našli stopy jeho spermií, čo naznačovalo, že klamal pod prísahou. Clinton sa následne až do konca vytrvalo bránil, že mal na mysli klasický sex a nie orálny. Z úradu odišiel v roku 2001 po dvoch funkčných obdobiach. Po tom, ako sa jeho vzťah s Lewinskou dostal na povrch, sa verejne ospravedlnil s priznaním, že „zhrešil“.

Odzbrojme políciu, žiada demokratický senátor (Guy Birchall)
Komentár Guya Birchalla (RT) Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Diana Zaťková