Dobrovoľníci testujúci priekopnícku ruskú vakcínu „Sputnik V“ zaznamenali citeľnú reakciu organizmu
19 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Približne jeden zo siedmich dobrovoľníkov, ktorí dostali ruskú vakcínu proti Covid-19, sa podľa tamojšieho ministra zdravotníctva Michaila Murashka sťažoval na vedľajšie účinky, ako sú bolesti svalov, slabosť a horúčka, informuje portál RT.


Murashko v rozhovore pre ruské noviny Izvestija vysvetlil, že viac ako 300 ľudí už dostalo vakcínu Sputnik V v rámci trojfázového procesu a 14 percent sa sťažovalo na svoje zdravie.

"Ide o predpokladané vedľajšie účinky a zvyčajne zmiznú po dni, maximálne po dni a pol," uviedol minister.

Sputnik V je prvá vakcína proti Covid-19 na svete a oznámil ju prezident Vladimir Putin 11. augusta.

Takmer polovica Rusov nechce byť zaočkovaná a myslia si, že nebezpečenstvo koronavírusu je prehnané
Podľa novej štúdie Moskovskej ekonomickej vysokej školy (HSE) len necelá polovica (45,6 percenta) opýtaných Rusov nechce byť očkovaných proti koronavírusu bez ohľadu na to, odkiaľ vakcína pochádza, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Po registrácii Rusko oznámilo, že požiada dobrovoľníkov o účasť na rozsiahlej záverečnej skúšobnej fáze, do ktorej bude zapojených 40 000 občanov Moskvy. Prvotní účastníci dostali svoje prvé vakcíny minulý týždeň a neskôr dostanú posilňovaciu dávku. V rámci testovania si dobrovoľníci stiahnu mobilnú aplikáciu, pomocou ktorej môžu hlásiť príznaky a uskutočňovať videohovory s lekármi.

Ruskú domácu vakcínu v súčasnosti vyrábajú tri veľké domáce podniky a existujú plány na začatie dodávky „veľkého množstva na konci novembra až decembra“. V auguste ruský minister obchodu a priemyslu Denis Manturov tvrdil, že krajina do konca roka vyrobí tisíc dávok vakcíny mesačne.

Proces výroby vakcíny, ktorý bol zaregistrovaný pred úplným súborom troch skúšobných fáz, kritizovali mnohí vedci v zahraničí za rýchle tempo výroby a nesprávne testovanie. Začiatkom septembra však rešpektovaný britský lekársky časopis The Lancet publikoval štúdiu pripravenú vývojármi Sputniku V, ktorá ukazuje, že je stopercentne účinná a vytvorila protilátky u všetkých 76 účastníkov pokusov v počiatočnom štádiu.

Ruská centrálna banka nevylučuje ďalšiu vlnu pandémie a ani nízke ceny ropy
Pri hodnotení rizík pre ruskú ekonomiku finančný regulátor krajiny varoval, že nová vlna Covid-19 môže mať za následok nižšie ceny ropy a hlbší ekonomický pokles, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Marek Molnár