Limity spolupráce Ruska s Čínou (Lawrence A. Franklin)
18 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Lawrencea A. Franklina (Gatestone Institute)


Koordinovanú politiku Číny a Ruska v oblasti zahraničných vecí a hospodárskych snáh  ohrozujú hlboko zakorenené trhliny, ktoré by mohli zabrániť tomu, aby sa ich súčasné obdobie spolupráce zmenilo na trvalé spojenectvo.


Napriek plánovanej účasti Číny na každoročných ruských cvičeniach v dňoch 20. až 26. septembra je čínsko-ruská história taká plná vojen, nerovných zmlúv a rasizmu, že sa zdá byť málo pravdepodobné, že sa ich súčasná vojenská spolupráca podarí rozvinúť do podoby vojenskej aliancie.

Súčasná rusko-čínska spolupráca sa zdá byť voľne zakorenená v predstave, že „nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ“. Obe krajiny sa zjavne domnievajú, že kontrola moci USA je v ich národnom záujme. Čína si želá, aby USA odstúpili od svojich vojenských a diplomatických záväzkov v západnom Tichomorí, čo Pekingu umožní aspoň na začiatok presadiť prvenstvo v Ázii. Zdá sa, že Rusko chce, aby sa USA oddelili od desaťročia trvajúceho spojenectva s NATO, čo umožní Moskve znovu potvrdiť svoju dominanciu v pobaltskom regióne a vo východnej Európe.

Ruské výpady na východ v 17. storočí už priviedi Rusov do konfliktu s čínskou dynastiou Qing. Po sérii stretov v 80. rokoch 16. storočia sa obe ríše dočasne usadili na hranici pozdĺž brehov rieky Amur , ktorá oddeľovala Mandžuskú Čínu od ruského Ďalekého východu. Číňanom sa však očividne nepáčilo, že Rusko preniklo do oblasti, ktorú Peking považoval za svoj dvor. Zdá sa, že Číňania sa tiež cítili byť ponížení porážkami v nasledujúcich vojnách s Ruskom a tým, že boli donútení podpísať to, čo Peking stále označuje ako „ nerovné zmluvy “.

Nový dánsky výskum vyvrátil mýtus, že väčšina Vikingov mala blond vlasy
Na rozdiel od zobrazenia Vikingov v popkultúre, mnohí z nich neboli blonďaví a ich genetika bola oveľa rozmanitejšia, odhalila nová dánska štúdia, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Niekoľko vojnových konfliktov medzi Čínou a Ruskom v 18. a 19. storočí môže byť tiež prekážkou k trvalej bilaterálnej aliancii. Niektorí čínski analitici tvrdia, že Rusko stále zaberá státisíce štvorcových míľ čínskeho územia zabaveného v cárskych časoch. Čína dokonca nedávno tvrdila, že Vladivostok, najvýznamnejšie mesto na ruskom Ďalekom východe, je historicky čínskym územím.

Hlboko odlišné kultúry Číny a Ruska by tiež mohli pomôcť obmedziť bilaterálne svadobné cesty. Súčasťou ruského sebaobrazu je ochranca slovanského sveta, strážca pravoslávnej viery a vedúca spoločnosť na euroázijskej pevnine od Uralu po Tichý oceán. Zdá sa, že historický pohľad Moskvy na Čínu je naďalej v súlade s pohŕdaním Mongolmi, ktorí si na celé storočia kruto podmanili ruské slovanstvo. Etnické napätie nabralo temné obrátky v júli 1900, keď ruskí vojaci na území rieky Amur v Blagoveščensku rozpútali rasistické besnenie a zabili zhruba 5 000 Číňanov.

Čína sa považuje za synonymum civilizácie a nazýva sa „Jungwo“ alebo stredná krajina. Veľký čínsky múr nepretržite udržiavali čínske dynastie, aby zabránili tomu, čo Čína považovala za „severných barbarov“ -Rusov a skorších nájazdníkov. Zdá sa, že čínsky rasizmus sa týka všetkých ľudí mimo hodnôt jej civilizácie, napríklad súčasné čínske koncentračné tábory s viac ako miliónom Ujgurov , ktorí sú Turkičania, ako aj proti Afričanom podnikajúcim v Číne.

Čím Rusi vystrašili francúzsku rozviedku v Čiernom mori?
Armády USA i NATO sa márne snažia odkryť „elektronickú perinu“, ktorá pokrýva „krymskú pevnosť“. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


V súčasnosti väčšina Rusov, ktorí žijú na Sibíri, žijú menej ako 150 míľ od čínskych hraníc ale ruská populácia v týchto pohraničných provinciách klesá . Na Sibíri, ktorá je väčšia ako kontinentálne USA a India, žije menej ako 35 miliónov ľudí, stovky miliónov Číňanov sú za hranicami. V určitom okamihu si môže Čína začať robiť zálusk na tento ruský región bohatý na energie a minerály. Čínski investori si už prenajali veľké úseky pôdy v ruských oblastiach Ďalekého východu. Jediným významným spojením, ktoré spája európske a ázijské Rusko, je transsibírska železnica. Čína v súčasnosti buduje viac ciest a väčšie železničné spojenie.

Rusko prezidenta Vladimira Putina je jednoznačne juniorským partnerom čínsko-ruského protiamerického „spojenectva“. Čínsky rast je takmer päťnásobný oproti Rusku. Bilaterálny obchod rastie s očakávaným cieľom dosiahnuť do roku 2024 200 miliárd dolárov. Väčšina ich spoločných projektov sa realizuje v poľnohospodárstve, ľahkom priemysle a energetike . Minulý mesiac sa obe krajiny dohodli na začatí dvoch nových spoločných projektov - závodu na spracovanie plynu a bilaterálnej poisťovacej spoločnosti. Čínske investície v Rusku smerujú predovšetkým do energetiky, poľnohospodárstva, lesného hospodárstva, stavebných materiálov, textilu a elektrospotrebičov pre domácnosť.

Americký virológ tvrdí, že rúška sú lepšie ako vakcíny
Riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Robert Redfield prehlásil, že tvárové masky sú „silným nástrojom verejného zdravia“ a môžu byť dokonca účinnejšie ako vakcíny proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Zdá sa, že Čína vníma Rusko skôr ako zdroj ťažby energie a surovín  než ako ekonomického partnera. V roku 2019 pozostával ruský vývoz do Číny takmer výlučne z ropy, minerálnych rúd a dreva.  Čína uprednostňuje obstarávanie technicky vyspelých výrobkov zo Západu, a nie od svojho euroázijského spojenca. Napríklad  zadala zákazky na vodné elektrárne na svoju mohutnú priehradu Tri rokliny dvom európskym konzorciám, z ktorých jedno bolo vedené nemeckou spoločnosťou Siemens Corporation a druhé britsko-francúzske GEC-Alstom. Očividne uprednostňujú západné návrhy pred ruským „Energomashexport“. Okrem toho obchodná pobočka významného čínskeho ropného rafinérskeho podniku obmedzila vývoz ruskej ropy keďže moskovská štátna ropná inštitúcia Rosnefť bola sankcionovaná USA.

Zdá sa, že existujú problémy aj v najživšej dimenzii čínsko-ruskej spolupráce - predaji zbraní. Zatiaľ čo Čína v minulosti nakupovala od Ruska stíhacie a bombardovacie lietadlá v hodnote miliárd dolárov, Peking rýchlo rozvíjal svoj vlastný zbrojársky priemysel, niekedy využívajúci ruské zbrojné systémy reverzným inžinierstvom.

Prieskum ukázal, že väčšina Rusov uprednostňuje vysokú životnú úroveň a mier pred štatútom superveľmoci
Viac ako tretina (37%) Rusov si myslí, že ich krajina je stále superveľmocou, a iba 31% si myslí, že je dôležité mať takéto postavenie. Tieto údaje vyplývajú to z nového prieskumu o prístupe verejnosti k postaveniu vo svete, informuje portál... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Rusko, ktoré je možno naštvané na agresívne vzorce kopírovania svojich zbraňových systémov v Číne - ako sú stíhačky SU-27 a raketový systém S-300 odložilo plánovanú prepravu svojho premiérového systému protivzdušnej obrany S-400 . Zdá sa, že Moskva sa rozhodla namiesto toho dodať systém úhlavnému čínskemu regionálnemu  súperovi - Indii. Čínsky vývoj jej najmodernejších stealth stíhacích lietadiel Chengdu J-20, pripomína zrušený variant ruského stíhacieho lietadla.

Čína už úspešne predbieha Rusko vo vplyve medzi postsovietskymi štátmi v strednej Ázii, najmä v Tadžikistane. Zdá sa, že čínske založenie vojenskej základne vo vnútri Tadžikistanu neďaleko jeho hraníc s Afganistanom podporilo ruské úsilie poskytnúť tadžickej vláde bezpečnosť proti afganským džihádistom hneď za hranicami.

India tlačí pred zimou tony dodávok na sporné čínske hranice
Od nasadenia mulíc až po veľké dopravné lietadlá - indická armáda aktivovala celú svoju logistickú sieť na prepravu zásob pre tisíce vojakov na prečkanie treskúcej zimy pozdĺž sporných himalájskych hraníc s Čínou. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Ďalšou oblasťou nezhôd je opozícia Číny proti ruskému zmocneniu sa Krymu a jeho následnej invázii na Ukrajinu. Hlavnou oblasťou nepravidelne formulovanej čínskej zahraničnej politiky je zásada nezasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín. Aj keď Čína nesúhlasí s ruskými útokmi na suverénne štáty, zdá sa, že nemá problém presadiť svoju vlastnú vôľu v iných štátoch a ich okolí, napríklad v južných a východočínskych moriach, Indii a na Galapágach. Rusko zasa nepodporuje agresívne kroky Číny v Juhočínskom mori v snahe obmedziť práva Vietnamu, Filipín alebo Malajzie.

Toto dvojstranné kondomínium je pravdepodobne odsúdené na zánik, pretože vo vzťahu neexistuje dôvera. Ruskí bezpečnostní pracovníci nedávno zatkli ruského vedca obvineného zo špionáže pre Čínu. Rusko a Čína pôsobia oveľa viac ako konkurenti než spojenci. Ich spoločná antipatia voči USA s najväčšou pravdepodobnosťou predstavuje skreslený obraz o koordinovanej politickej dohode. Títo dvaja autoritárski rivali by nakoniec mohli prevziať svoju normálnu historickú rolu protivníkov, ba dokonca nepriateľov. Západné spravodajské agentúry a politici by si preto mali dávať pozor, aby nepreceňovali pevnosť a životnosť čínsko-ruského priateľstva.

Lawrence A. Franklin bol úradníkom iránskeho ministra obrany Rumsfelda. Pôsobil tiež v aktívnej službe v americkej armáde a ako plukovník v zálohe vzdušných síl.

Čínsky maloobchodný predaj prvýkrát od vypuknutia koronavírusu rastie
Rast spotrebiteľských výdavkov je najnovším ukazovateľom širšieho oživenia ekonomiky Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka