Kolesníkovej hrozí až 5 rokov väzenia a obvinenie z „verejnej výzvy na prevzatie moci“
18 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vedúca predstaviteľka bieloruskej opozičnej Koordinačnej rady Maryja Kolesníková bola obvinená z verejného vyzvania na prevzatie moci, uviedli v stredu vyšetrovatelia. Ide o jedinú predstaviteľku z trojice žien, ktorá aj po voľbách ostala v krajine, informuje portál RT.


Kolesníková, ktorá spolu so Svetlanou Cichanovskou a Veronikou Čepkalo, bola v čele protestov proti dlhoročnému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, bola minulý týždeň zatknutá po dramatickom slede udalostí. Podľa všetkého bola unesená za bieleho dňa na ulici v Minsku, skôr ako sa jej pokus o násilné vyhostenie na Ukrajinu skončil neúspechom.

Tieto tri ženy sa ocitli na čele opozičného hnutia po tom, čo ich muži, ktorí mali byť pôvodne v prezidentských voľbách, boli zatknutí alebo vyhostení.

Manžel Čepkalo, Valery, pôvodne utiekol do Ruska a manžel Kolesníkovej Sergej bol uväznený. Kolesniková bola vedúcou kampane pre iného potenciálneho volebného kandidáta Viktora Babarika, ktorému bolo zamietnuté miesto na hlasovacom lístku a taktiež bol uväznený.

Maryjiu Kolesnikovú zadržali za pokus nelegálne opustiť krajinu
Vedúcu predstaviteľku bieloruskej opozičnej Koordinačnej rady Maryju Kalesnikavovú v utorok nadránom zadržali na bielorusko-ukrajinskej hranici za pokus nelegálne opustiť územie Bieloruska, informovali spravodajský portál Tut.by a agentúra... Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Vyšetrovatelia dnes vzniesli obvinenie proti Marii Kolesníkovej podľa článku 361 ods. 3 trestného zákona (výzvy na konanie zamerané na poškodenie národnej bezpečnosti Bieloruska), pričom zostáva aj naďalej vo väzbe a vyšetrovanie pokračuje,“ uvádza sa vo vyhlásení vyšetrovacieho výboru krajiny. Tento článok predstavuje trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Kolesníková bola zadržaná v ranných hodinách 8. septembra a vzatá do väzby. Podľa Bieloruského výboru pre štátne hranice bola zadržaná pri pokuse o nelegálne prekročenie hranice s Ukrajinou.

Po minulomesačných prezidentských voľbách zachvátili Bielorusko celonárodné demonštrácie. Podľa oficiálnych výsledkov Ústrednej volebnej komisie zvíťazil úradujúci Lukašenko s 80 percentami hlasov. Na druhom mieste skončila Cichanovská, ktorá získala 10,12 percenta hlasov. Odmietla však uznať výsledok volieb a odišla z Bieloruska do Litvy.

SAE dúfa, že normalizačná dohoda rozptýli izraelské pochybnosti o predaji amerických lietadiel F-35
Spojené arabské emiráty uviedli, že požiadavka na nákup amerických bojových lietadiel F-35 bola na stole ešte predtým, ako sa dohodli na normalizácii vzťahov s Izraelom, a to aj napriek hlasnému nesúhlasu Benjamina Netanjahua s akýmkoľvek takýmto... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár