Taliani sa s mafiou nebabrú, zatýkajú aj vysokých policajných funkcionárov
17 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Talianska štátna polícia po vyšetrovaniach riadených okresným riaditeľstvom pre boj proti mafii v Ríme vykonala jedenásť preventívnych akcií a zadržala viacerých manažérov a vysokých policajných úradníkov.


Ide o predstaviteľov štyroch spoločností, pôsobiacich v oblasti predaja skla. Zatýkala ich pre podozrenia z páchania trestných činov ako sú daňové trestné činy, porušenie zákona o bankrote, vydieranie mafiánskymi metódami, fiktívnu registráciu majetku, falšovanie, korupciu, pranie špinavých peňazí, neoprávnený prístup k počítačovým systémom, zverejnenie firemného tajomstva, únosy, neoprávnené držanie a nosenie strelných zbraní.Portál lastampa.it venuje téme veľkú pozornosť.

Alessandro Sessa, plukovník armády, bývalý veliteľ regionálneho veliteľstva Carabinierov v Ríme, bol zatknutý a neskôr pustený na slobodu. Vyšetrovaný bol aj podnikateľ Luciano Lannotta. V dokumentoch o nariadení predbežnej väzby podpísaných sudcom, sa píše o kriminálnej spolupráci Lannottu a Sessu. Najmä v súvislosti s plukovníkom Karabinierov, ktorý „prezradil správy a informácie týkajúce sa jeho úradu“. V jednom prípade „začal spolupracovať v tom, kde a ako justičnou políciou aktivovať odpočúvanie v oblasti environkriminality“.

Vyšetrovatelia akciu spustili na základe poznatkov z provincie Rím a z Kampánie. Podozriví riadili svoje obchodné aktivity nelegálnym spôsobom - orientovali sa na vykrádanie krachujúcich firiem, podvodné exekúcie, zneužívanie  úradného tajomstva a na ochranu kriminálnych aktivít pred možným vyšetrovaním justičnou políciou. Schopnosť komunikovať s členmi sveta organizovaného zločinu je u nich až  pozoruhodná, najmä pokiaľ ide o riešenie akýchkoľvek konfliktov s inými podnikateľmi, s využitím  zastrašovania, ktorá má charakteristiky metód mafie.

V Taliansku spustila polícia rozsiahlu operáciu ’Ndrangheta, od rána masívne zatýka
Desiatky karabinierov ráno zlaňovali z vrtuľníkov špeciálnych protidrogových jednotiek a obsadili kompletne celé San Remo. Pokračuje masívne zatýkanie, akcia má medzinárodný rozmer. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Ivan Brožík