SAE dúfa, že normalizačná dohoda rozptýli izraelské pochybnosti o predaji amerických lietadiel F-35
17 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Spojené arabské emiráty uviedli, že požiadavka na nákup amerických bojových lietadiel F-35 bola na stole ešte predtým, ako sa dohodli na normalizácii vzťahov s Izraelom, a to aj napriek hlasnému nesúhlasu Benjamina Netanjahua s akýmkoľvek takýmto predajom, informuje portál RT.


Mierová dohoda by mala rozptýliť „akékoľvek pochybnosti“ o tom, ako Spojené arabské emiráty kupujú stíhačky F-35 od USA, uviedol v utorok minister zahraničných vecí Spojených arabských emirátov Anwar Gargash.

SAE sa snaží modernizovať svoje vojenské sily a „naša požiadavka na F-35 a ďalšie systémy predchádza tejto dohode,“ uviedol. Existujúce prúdové lietadlá F-16 v krajine sú dnes takmer dve desaťročia staré a je čas ich obnoviť, citovala ministra agentúra Reuters. Spojené arabské emiráty a Bahrajn susediace s Perzským zálivom v utorok v Bielom dome podpísali normalizačné dohody s Izraelom, niekoľko dní po tom, čo americký prezident Donald Trump tento krok oznámil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však uviedol, že jeho vláda bude proti predaju vojenských lietadiel F-35 z USA do Spojených arabských emirátov. "Mierová dohoda so SAE neobsahuje žiadne klauzuly týkajúce sa tejto záležitosti a USA Izraelu objasnili, že vždy zabezpečí kvalitatívnu výhodu Izraela," uviedol ešte v auguste.

Hnutie Hamas varovalo Izrael pred eskaláciou vojenského konfliktu
Palestínske militantné hnutie Hamas varovalo v stredu Izrael pred vojenskou eskaláciou. Stalo sa tak po tom, čo územie Gazy zasiahlo 13 izraelských rakiet. Tie boli reakciou na raketovú paľbu z palestínskeho pásma Gazy na Izrael, informovala... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | TASR


Trump v utorok pre Fox News uviedol, že nebude mať problém s predajom stíhačiek do SAE. Dodal, že by bol tiež ochotný predať rovnaké zbraňové systémy predávané Izraelu ďalším krajinám na Blízkom východe, pretože by to bolo dobré pre USA aj pre americké pracovné miesta.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo však po stretnutí s Netanjahuom koncom augusta uviedol, že Washington sa zaviazal zachovať izraelskú vojenskú výhodu na Blízkom východe, a to aj v rámci budúcich zbrojných dohôd s inými štátmi. Po ich stretnutí Netanjahu uviedol, že si nie je vedomý žiadnej dohody F-35 medzi USA a SAE.

Z pásma Gazy vypálilo niekoľko rakiet na Izrael po tom, čo Bahrajn a SAE podpísali mierovú dohodu
Počas podpisu mierovej dohody medzi SAE a Bahrajnom vo Washingtone bolo z Gazy vystrelených niekoľko rakiet smerom k izraelským mestám. Bola aktivovaná izraelská protiraketová obrana a najmenej šesť ľudí bolo údajne zranených, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár