Johnson tvrdí, že EÚ s Britániou nerokuje v "dobrej viere"
17 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Boris Johnson vyhlásil, že neverí tomu, že úradníci EÚ rokujúci so Spojeným kráľovstvom o obchodnej dohode po brexite konajú v dobrej viere. Rokovaniami otriasol nový návrh zákona vo Veľkej Británii, ktorý by porušil dohodu o vystúpení, informuje portál RT.


Jedným z hlavných bodov námietok proti návrhu zákona o vnútornom trhu sú obavy z ochrany Veľkopiatkovej dohody, ktorá priniesla mier v Severnom Írsku.

V obavách, že politická strana Toryovci návrh zákona zruší, Johnson v stredu súhlasil s predložením pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu k právnym predpisom. Posledné slovo majú poslanci pred tým, ako minister môže porušiť dohodu o vystúpení.

Johnson uviedol, že chce, aby právne predpisy chránili „územnú celistvosť“ Británie, ak zlyhajú obchodné rokovania s Bruselom. Premiér na otázku labouristickej poslankyne Hilary Bennovej, či si myslí, že EÚ rokuje s Londýnom v dobrej viere, odpovedal: „Neverím v to,“ dodal však, že „je vždy možné, že sa mýlim a možno preukážu, že moje podozrenie je nesprávne.“

SAE dúfa, že normalizačná dohoda rozptýli izraelské pochybnosti o predaji amerických lietadiel F-35
Spojené arabské emiráty uviedli, že požiadavka na nákup amerických bojových lietadiel F-35 bola na stole ešte predtým, ako sa dohodli na normalizácii vzťahov s Izraelom, a to aj napriek hlasnému nesúhlasu Benjamina Netanjahua s akýmkoľvek takýmto... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár


EÚ pohrozila možným pozastavením obchodných rozhovorov, ak nebudú stiahnuté nové britské právne predpisy. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu uviedla, že „každým dňom, ktorý uplynie, sa šanca na včasnú dohodu začína vytrácať.“ Rozvodová dohoda „sa nedá jednostranne zmeniť, ignorovať alebo zrušiť,“ dodala Von der Leyenová. "Toto je otázka zákona, dôvery a dobrej viery."

Johnson v stredu tiež uviedol, že ak by Británia stanovila s EÚ externý colný režim, bolo by to pre niektoré výrobky bloku „celkom hrozné“. "Myslím si, že je ešte viac dôvodov, prečo by všetci mali chcieť súhlasiť s dohodou o nulovom cle a nulovej kvóte," uviedol pre parlamentný výbor.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová varovala Westminster, že Kongres zablokuje akékoľvek americké obchodné dohody so Spojeným kráľovstvom, ak bude brexit ohrozovať Veľkopiatkovú dohodu. Johnson v stredu na jej vyhlásenie reagoval slovami, že je presvedčený, že americkí politici „pochopia“, že sa Spojené kráľovstvo snaží chrániť severoírsky mierový proces.

Nemecko ustupuje tlaku USA a ponúka dohodu s LNG za zrušnie sankcieí na ruský plyn
Berlín ponúkol investovanie 1 miliardy eur do amerického skvapalneného zemného plynu (LNG), ak Washington zruší sankcie proti ruskému projektu plynovodu Nord Stream 2, uviedli v stredu noviny Die Zeit, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár