Kvôli Covidu sa z Britov majú stať špióni a udavači (Chris Sweeney)
15 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Chrisa Sweeneya (RT)


Po zavedení kontroverzných nových obmedzení pre pandémiu Covid v Británii nasledovala oficiálna výzva, aby ľudia varovali úrady, ak sa ich susedia dopustia nejakých priestupkov. Celý tento koncept je ale toxický.


Vláda vyzvala britskú verejnosť, aby udávala svojich susedov alebo kohokoľvek iného. Nepríjemnú výzvu vydal minister kriminality Kit Malthouse, ktorý chce vidieť nahlásené akékoľvek porušenia aktualizovaných obmedzení pre koronavírusy, píše portál RT.

Nové pravidlá znamenajú, že spolu doma alebo vonku nemôže byť viac ako šesť ľudí. Každý, kto to poruší, môže dostať pokutu až do výšky 3 200 libier. Malthouse vyzval  ľudí, aby informovali políciu o porušovateľoch pravidiel a dodal, že to môžu urobiť prostredníctvom čísla, ktoré nie je núdzové.

Ak sa bežní občania chopia úlohy informátorov dá sa predpokladať, že to ešte zvýši pracovnú záťaž už tak preťažených policajných síl po celej krajine. Zdá sa však, že predseda Národnej rady policajných šéfov (NPCC) Martin Hewitt nemá nijaké obavy a pripustil: „Spolieham sa na to, že sme všetci zodpovední.“

Prednosta kliniky infekčných ochorení Jiří Beneš: Koronavírus je menej nebezpečný ako chrípka.
Proti koronavírusovej propagande korporátnych médií sa postavil aj odborník na infekčné choroby Prof. MUDr. Jiří Beneš, CSc., ktorý považuje koronavírus za menej nebezpečný ako chrípku. Beneš je taktiež skeptikom ohľadom nosenia rúšok všade za... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Keď v marci zasiahla krajinu výluka, v komunitách sa vytvorila solidarita. Tým, ktorí boli chorí alebo žili sami, bola poskytnutá pomoc od susedov a dokonca aj od cudzích.Toto povzbudzovanie k udávaniu všetky tieto vybudované vzťahy zdecimuje. Vytvorí to sieť občanov, ktorí budú špehovať a pokúšať sa zistiť, čo chystajú ich susedia.

Už sme videli, ako boli pôvodné pravidlá mimoriadne rozporuplné. Minulý týždeň výskum ukázal, že 68 percent tých, ktorí pravidlá dodržiavali, sa rozčuľujú a považujú tých, ktorí to neurobili, za „zlých ľudí“.

Komunitný aktivist Mark Baynes, z oblasti Tower Hamlets z Londýna hovorí, že nahlásiť susedov za to, že ich je v záhrade osem je plytvanie zdrojmi a úplná hlúposť, ktorá zničí súdržnosť komunity. Už je však vyvíjaný taký tlak, že sa ľudia budú skôr pýtať - „Mám to skontrolovať u svojich susedov? Je to moja občianska povinnosť? “ Edinburghská univerzita už predstavila svoje Pravidlá pre dobrých občanov s online formulárom na nahlásenie akýchkoľvek priestupkov počas sprísnených pravidiel v dôsledku Covid-19.

Vláda Spojeného kráľovstva plánuje odstrániť kľúčovú ochranu ľudských práv
Výnimka z časti európskeho dohovoru by urýchlila deportáciu žiadateľov o azyl Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Lenže ustanovenie programu, ktorý by znemožnil spolužitie občanom, je ťažko najlepší spôsob riešenia týchto problémov. Nemôže sa očakávať, že si ľudia budú všímať jednotlivcov, ktorí sa budú až príliš zaujímať o domovy svojich susedov. Môže sa stať, že to prerastie v niečo, čo bude prekračovať hranicu nevinného záujmu. A nenechajte sa pomýliť, niektorí Briti si budú mädliť ruky pri pomyslení na to, že majú určitú moc ovládať.

Dobré duše, ktoré považujú každého, kto parkuje pred ich domom za votrelca, a ktoré sú rovnako pobúrené, keď sused nainštaluje na dom nepeknú satelitnú anténu sa nemôžu dočkať, kedy dostanú papier a pero a začnú si značiť podrobnosti, časy a dátumy. Môže sa to skončiť aj tak, že budú čmárať čísla ŠPZ automobilov, len aby pomohli polícii nájsť vinníkov. Tým to nekončí, pretože sa získajú aj videozáznamy, ktoré sa potom budú zdieľať e-mailom s miestnymi policajnými stanicami.

Môže sa stať, že poniektorí sa v uliciach budú vyžívať v spôsobovaní utrpenia. Nie je až také ťažké si predstaviť tehly lietajúce do okien alebo grafitmi počmárané domy. Krajina je už na hranici s protestmi BLM, demonštráciami proti noseniu rúšok a kontroverziami pri žiadateľoch o azyl. Je to ako zápalka hodená do sudu s benzínom. Akákoľvek stará zášť sa znovu zrodí, a môže ísť aj o niečo tak malicherné ako veľkosť nového záhradného plotu.

Krajčí: Doterajšie opatrenia boli neefektívne, kontroly sa môžu ešte zintenzívniť
Minister zdravotníctva avizoval možné zintenzívnenie kontrol. Nedostatok hygienikov chce rezort riešiť zapojením medikov. Opatrenia sú prísnejšie, pretože tie doterajšie nefungovali. Marek Krajčí to ako šéf rezortu povedal v rozhovore pre portál... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Ktorákoľvek poškodená strana má teraz šancu na reštitúciu sledovaním suseda ako jastrab až do ... bingo. "Pozri, pozri - to je siedmy človek, ktorého som nafotil, že šiel do záhrady s číslom 38 za posledné štyri hodiny. Daj mi telefón." Možno sa to ani nikdy nestalo, ale podľa policajtov, ktorí zaklopali na dvere číslo 38, sa to stalo, pretože to povedal informátor.

Celý koncept je toxický. Obavou je, že tí, ktorí majú komplex nadradenosti, ho prijmú. A je ich viac, než si všetci myslíme. Briti by sa mohli nakoniec plaziť a pašovať členov rodiny do domovov zadnými dverami a svetelnou signalizáciou automobilov v tme, aby ostali bez poškvrny. Dúfajme, že v Británii zvíťazí zdravý rozum. Špionáž musí zostať vo filmoch  a nesmie sa presadiť v uliciach.

Matovič si myslí, že by Česko malo viac testovať ľudí s podozrením na COVID-19
Premiér Igor Matovič (OĽANO) si myslí, že susedné Česko by malo zvýšiť počty testovaných na ochorenie COVID-19. Povedal to v utorok po slávnostnej omši v bazilike v Šaštíne-Strážach. Zároveň uviedol, že si s českým premiérom Andrejom Babišom... Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | TASR